Hur går en haveriutredning till?

En haveriutredning syftar till att identifiera orsakerna till en olycka och att dra lärdomar för att förhindra liknande händelser i framtiden.

Statens haverikommission utreder allvarliga civila och militära olyckor och tillbud, oavsett om de inträffar till sjöss, till lands eller i luften. Utredningen fokuserar på att identifiera orsakerna till olyckan eller tillbudet, och att komma fram till rekommendationer för att förbättra säkerheten i framtiden. 

Utredningarna görs genom att samla in och analysera bevismaterial, till exempel vittnesmål, dokumentation, tekniska undersökningar och data från flygdatainspelare eller fartygs AIS-system. 

Haveriutredarna kan även använda sig av simuleringar och experiment för att förstå vad som hände och hur det kunde ha förhindrats.



 

Syftet med en haveriutredning är att förbättra säkerheten i samhället. Utredningarna ger kunskap och insikter som kan användas för att minimera risken för att liknande olyckor sker i framtiden.



 

Exempel på utredningar:


 

• Olycka med ett motorsegelflygplan av modellen HK36TS Super Dimona med registrering SE-UVN nordväst om Slite, Gotlands län

• Olycka med varmluftsballongen SE-ZIX öster om Vadstena

• Allvarligt tillbud under inflygning till Stockholm/Västerås flygplats med ett flygplan av modellen Piper PA-31-310 med registreringen LN-NAB


 

 




 

Informationen om hur en haveriutredning går till finns på statens haverikommissions hemsida. De utreder olyckor och tillbud för att förbättra säkerheten i samhället.








 

Fler frågor du kan ställa

Loading...