Vad gör Barnombudsmannen och vilken funktion har myndigheten?
Barnombudsmannen är en oberoende myndighet som ser till att barns rättigheter respekteras och att deras bästa alltid beaktas.
Barnombudsmannen är en expertmyndighet för barns rättigheter och har som huvudsakligt uppdrag att bevaka och främja barns rättigheter i Sverige. De arbetar för att säkerställa att barnkonventionen tillämpas och följs i Sverige. Barnombudsmannen har till exempel makt att granska hur statliga myndigheter, kommuner och andra organisationer arbetar med barns rättigheter. De kan också ge råd och stöd till barn, föräldrar och andra vuxna i frågor som rör barns rättigheter.
Barnombudsmannen ger även synpunkter på förslag till ny lagstiftning, samt agerar som en röst för att lyfta fram barns behov och perspektiv. De arbetar även för att skapa en bättre förståelse för barns rättigheter i samhället.
Barnombudsmannen har även rollen att följa upp hur barnkonventionen tillämpas i praktiken och ger därför rekommendationer till svenska myndigheter och organisationer för att förbättra situationen för barn i Sverige.
Myndigheten har även ansvar för att se till att barn har möjlighet att utkräva sina rättigheter och kan klaga på missförhållanden. De arbetar därför för att förbättra barns möjligheter att få tillgång till juridiskt biträde, få komma till tals i domstol och få information om sina rättigheter.
En viktig del av Barnombudsmannens arbete är att skapa medvetenhet om barns rättigheter och att främja dialog mellan barn och vuxna. Myndigheten arbetar därför aktivt med att sprida information och utbildningsmaterial om barnkonventionen.
Genom sitt arbete strävar Barnombudsmannen efter att skapa ett samhälle där barns rättigheter respekteras och tillgodoses.