Hur fungerar adoption i Sverige?

I Sverige är adoption en process som möjliggör för en person eller ett par att bli föräldrar till ett barn som inte är biologiskt deras.

Adoption i Sverige är en process som innebär att ett barn får juridisk ställning som barn till den eller dem som adopterar. Det krävs tillstånd från domstolen, en utredning av socialnämnden och samtycke från barnet och dess vårdnadshavare (om barnet är under 18 år).

Det finns olika typer av adoptioner: nationell adoption, internationell adoption och adoption av vuxen. Nationella adoptioner kan handla om närståendeadoption, till exempel adoption av en makes barn, eller adoption av barn som tas om hand av familjehemsföräldrar. Vid internationell adoption förmedlas adoptionen via en auktoriserad adoptionsorganisation. En vuxen kan adopteras om det finns särskilda skäl och om den som adopteras samtycker.

Vid adoption bryts juridiska band mellan adoptivbarnet och dess biologiska släkt. Adoptivbarnet ärver sina adoptivföräldrar och inte sina biologiska eller tidigare föräldrar.

Om du vill adoptera ett barn i Sverige bör du kontakta socialnämnden i din kommun för mer information om processen och kraven. Du kan också besöka domstol.se eller regeringen.se för att läsa mer om adoption i Sverige.

(https://www.domstol.se/amnen/familj/adoption/adoption-inom-sverige/) (https://www.regeringen.se/regeringens-politik/familjeratt/adoption/) (https://www.migrationsverket.se/Privatpersoner/Flytta-till-nagon-i-Sverige/Uppehallstillstand-for-barn/Barn-som-adopteras.html)

Fler frågor du kan ställa

Loading...