Ny i Sverige?

Ny i Sverige?

Här får du information om svenska myndigheter och hur de hjälper dig i din vardag.

VIKTIG INFORMATION

Ny i Sverige

Genom att följa dessa steg tar du dig snabbt vidare i det svenska samhället och får tillgång till de möjligheter och rättigheter du har. 

  1. Personnummer och ID: Besök Skatteverket för att få personnummer – det behövs för allt från att öppna bankkonto till att ansöka om olika stöd.
  2. Arbetsförmedlingen: Om du söker jobb, registrera dig hos Arbetsförmedlingen för att få hjälp och vägledning.
  3. SFI – Svenska för invandrare: Anmäl dig till SFI i din kommun för att lära dig språket och bli tryggare i vardagen.
  4. Uppehållstillstånd: Har du frågor om asyl, arbete eller familjeåterförening ska du kontakta Migrationsverket.
  5. Familj och skola: Har du barn? Kontakta kommunen för att ordna skolplats och eventuell barnomsorg.

Vad gör Sveriges myndigheter?

Sveriges myndigheter ansvarar för att genomföra de beslut som fattas av riksdagen och regeringen. De arbetar inom olika områden, som Skatteverket, Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, och Pensionsmyndigheten för att stödja Sveriges invånare. Vissa myndigheter, som Riksbanken och Riksrevisionen, lyder direkt under riksdagen.

Myndigheterna är organisatoriskt fristående från regeringen, men styrs genom regeringsbeslut och instruktioner. De får årliga budgetar och rapporterar regelbundet till regeringen. Förutom förvaltningsmyndigheter finns också domstolar som har en mer oberoende roll.

En del myndigheter arbetar med Sveriges miljömål, som Naturvårdsverket, och bidrar till den nationella miljöpolitiken för att säkerställa en hållbar framtid för alla svenska medborgare.

Svensk medborgare

Som svensk medborgare har du en grundläggande rätt att bo och arbeta i Sverige. Du får rösta i riksdagsvalet och har möjlighet att bli invald i riksdagen. Dessutom öppnar det upp för jobb inom yrken som kräver svenskt medborgarskap, såsom polis eller yrkesmilitär. Att vara svensk medborgare underlättar även arbete i andra EU-länder, vilket ger en fri rörlighet inom unionen.

Som svensk medborgare har du i stort sett samma rättigheter och skyldigheter som personer med permanent uppehållstillstånd och folkbokföring i Sverige. Sverige tillåter dubbelt medborgarskap, vilket innebär att du kan behålla ditt tidigare medborgarskap om landets lagar tillåter det.

Dubbelt medborgarskap kan ge fördelar som möjlighet till arbete och sociala förmåner i flera länder, enklare resor, och rätt att äga egendom i olika länder. Det kan också underlätta vid juridiska frågor som rör internationellt ägande och beskattning. Dock kan det finnas risker, till exempel om ditt svenska medborgarskap inte erkänns av ditt andra medborgarskapsland, vilket kan påverka tillgången till konsulär hjälp vid nödsituationer både i det andra landet och i andra delar av världen.

Viktiga digitala tjänster

Sverige använder i stor utsträckning digitala tjänster för kontakt med myndigheter, vård och banker. Ett första steg är att skaffa BankID eller annan e-legitimation för att kunna logga in på myndigheternas webbplatser och hantera ärenden online. Via 1177 Vårdguiden kan du boka läkarbesök, förnya recept och läsa din journal. Hos Skatteverket och Försäkringskassan kan du se dina sidor, ansöka om bidrag och följa dina ärenden digitalt. Att lära sig använda dessa tjänster gör det enklare att sköta vardagsärenden och ta del av samhällets stöd.

Körkort i Sverige

Det finns olika regler kring att skaffa körkort i Sverige, det beror på om du har ett körkort sedan tidigare från ett annat land, isåfall vilket land eller om du ska skaffa ett körkort för första gången. 

Om du redan har ett utländskt körkort

EU/EES-körkort:
Har du ett körkort utfärdat i ett EU- eller EES-land kan du vanligtvis använda det i Sverige så länge det är giltigt. Du kan också byta ut körkortet mot ett svenskt om du vill, men det är inte ett krav.

Körkort från länder utanför EU/EES:

  • Du får köra i Sverige i upp till ett år med ett giltigt körkort från ett land utanför EU/EES.
  • Efter ett år måste du ha ett svenskt körkort. Det innebär att du behöver göra både teoriprov och uppkörning via Trafikverket. Ibland krävs också en översättning eller internationellt körkort innan du kan börja processen.

Om du inte har körkort sedan tidigare

Körkortstillstånd:

  • Börja med att ansöka om körkortstillstånd hos Transportstyrelsen.
  • Du behöver komplettera med en synundersökning och ibland ett läkarintyg beroende på körkortsbehörighet.

Handledarkurs (om du vill övningsköra privat):

  • Om du vill övningsköra privat måste både du och din handledare gå en introduktionsutbildning (handledarkurs).
  • Alternativt kan du övningsköra via en trafikskola, som också kan hjälpa dig med teoriundervisning.

Riskutbildning:

  • I Sverige är Riskutbildning del 1 (riskettan) och del 2 (halkbanan) obligatoriska.
  • Dessa handlar om alkohol, droger, trötthet och hastighet samt hur bilen reagerar på halt underlag.

Teoriprov och uppkörning:

  • När du har lärt dig både praktiskt och teoretiskt bokar du teoriprov på Trafikverket.
  • Om du klarar teoriprovet går du vidare till uppkörning, där du visar dina kunskaper i praktisk körning.

Hämta ut ditt körkort:

  • Vid godkänt teoriprov och uppkörning utfärdas ditt svenska körkort. Du får det hemskickat per post.

Vilka typer av brott kan jag få brottsskadeersättning för?

Brottsskadeersättning kan du få för olika typer av brott som orsakar dig skada, men det finns specifika villkor som måste uppfyllas.

Hur arbetar Folke Bernadotteakademin med fredsbyggande?

Folke Bernadotteakademin arbetar med fredsbyggande genom att stödja fredsprocesser, utbilda fredsbyggare och främja dialog och konfliktlösning.

Hur fungerar svenska skolan utomlands?

Svenska skolan utomlands erbjuder svenska barn och ungdomar utbildning med samma standard som i Sverige, men i ett internationellt sammanhang. Målet är att barnen ska kunna upprätthålla sin svenska språkkunskap och kultur samt vara förberedda för att återvända till det svenska skolsystemet vid behov. Svenska utlandsskolor följer den svenska läroplanen och erbjuder utbildning från förskola till gymnasium. Föräldrar som planerar att bo utomlands, men vill att deras barn ska behålla en svensk utbildning, kan välja en svensk skola utomlands där utbildningen sker på svenska och ger betyg enligt svenska skolsystemet. Det finns olika alternativ för familjer utomlands, såsom svenska skolor, kompletterande svenska undervisning och distansstudier. Målet är att underlätta för svenska familjer som bor utomlands att få en likvärdig utbildning för sina barn.

Måste jag ha en anställning för att få uppehållstillstånd i Sverige?

Nej, du behöver inte alltid ha en anställning för att få uppehållstillstånd i Sverige. Det finns olika grunder för att få uppehållstillstånd, och arbete är bara en av dem. Du kan också få uppehållstillstånd om du har en nära familjemedlem i Sverige, om du ska studera, eller om du behöver skydd (asyl). För vissa typer av tillstånd, som permanent uppehållstillstånd, kan det dock krävas att du kan försörja dig själv, vilket ofta innebär att du har ett jobb. Om du ansöker om uppehållstillstånd på grund av arbete måste du ha ett jobberbjudande som uppfyller Migrationsverkets krav. Det är viktigt att förstå vilka regler som gäller för din situation.

myndigheter som jobbar med Ny i Sverige?

Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen

Här får du information om svenska myndigheter och hur de hjälper dig i din vardag.
Migrationsverket

Migrationsverket

Här får du information om svenska myndigheter och hur de hjälper dig i din vardag.
Skatteverket

Skatteverket

Här får du information om svenska myndigheter och hur de hjälper dig i din vardag.
Loading...
Loading...