Vad är Allemansrätten och hur fungerar den?
Allemansrätten är en unik svensk rättighet som ger oss frihet att röra oss i naturen, men med ansvar för att respektera miljön och andra människor.
Allemansrätten är en unik möjlighet som bygger på att vi tillsammans tar ansvar för att bedöma vad som är lämpligt att göra i naturen. Den ger oss friheten att röra oss fritt i naturen, plocka bär och svamp, övernatta något enstaka dygn i tält och njuta av den svenska naturen. Samtidigt innebär den att vi har ett ansvar att visa hänsyn till djur, natur, markägare och medmänniskor.
Allemansrätten fungerar om vi alla tar ansvar för att bedöma vad som är lämpligt att göra här och nu. Genom att visa hänsyn till djur, natur, markägare, renskötare och andra människor i naturen tar vi hand om och värnar allemansrätten.
Allemansrätten gäller på privatägd mark, men det finns några begränsningar. Vi får inte gå på växande gröda, och vi måste alltid respektera hemfridszonen, det vill säga området närmast runt ett bostads- och fritidshus där den boende har rätt till ett privat område och att få vara ostörd.
Allemansrätten är en förutsättning för att vi med stor frihet får vara i naturen. Så länge vi gör allemansrätt. Detta innebär att det finns gott om möjligheter till friluftsliv i Sverige.