Vad gör Naturvårdsverket?
Naturvårdsverket arbetar för en hållbar miljö genom att ta fram kunskap, vägleda och styra för en bättre framtid.
Naturvårdsverket är en svensk myndighet som driver och samordnar Sveriges miljöarbete. De arbetar för att bevara biologisk mångfald, minska klimatpåverkan och skapa ett resurseffektivt samhälle. De ansvarar för att vägleda andra myndigheter, kommuner och regioner i arbetet med Sveriges miljömål. De ansvarar för uppföljning av arbetet med miljömålen och samordnar berörda myndigheter i arbetet med årlig uppföljning och fördjupad utvärdering.
Naturvårdsverket ansvarar för sju av de sexton miljökvalitetsmålen i miljömålssystemet. De samarbetar med 25 andra nationella myndigheter och länsstyrelserna för att uppnå Sveriges miljömål. De driver webbplatsen sverigesmiljömål.se där all information om miljömålen, ansvariga myndigheter, nya etappmål och uppföljning av arbetet samlas.
Naturvårdsverket är också ansvarig för att samordna den svenska miljöövervakningen, ett system för att övervaka miljötillståndet i Sverige. De har även uppgiften att vägleda statliga myndigheter i att införa och utveckla miljöledningssystem.
Myndigheten är ansvarig för att bekämpa invasiva främmande arter och arbetar tillsammans med andra myndigheter som Jordbruksverket, Livsmedelsverket, Tullverket, Skogsstyrelsen och Sametinget samt länsstyrelserna och kommunerna för att begränsa spridningen av dessa arter. De driver ett projekt med Svenska Jägareförbundet för att utrota mårdhund, bisam, nilgås, vattensköldpadda och tvättbjörn. De samarbetar även med SLU Artdatabanken för att samla och sprida information om invasiva främmande arter.
Naturvårdsverket spelar en viktig roll för att skydda och förbättra miljön i Sverige. De samarbetar med andra myndigheter och organisationer för att uppnå sina mål och för att skapa en hållbar framtid för Sverige.