Vilka rättigheter har den som är placerad på en SiS-institution?
Personer på SiS-institutioner har grundläggande rättigheter som alla andra, men dessa kan begränsas på grund av placeringens syfte.
Den som är placerad på SiS har samma rättigheter som alla andra barn och unga. Skillnaden är att dessa rättigheter ibland kan begränsas om det är nödvändigt utifrån ens individuella behov av vård och behandling, eller vården och ordningen vid ungdomshemmet. SiS får bara fatta sådana beslut om det finns stöd för det i lagarna som reglerar verksamheten.
I låsta miljöer blir det extra viktigt att se till att barn och ungdomar känner till sina rättigheter och SiS har ett stort ansvar att se till att de mänskliga rättigheterna tillgodoses under vårdtiden. SiS arbetar med att säkerställa att barn och ungas rättigheter tillgodoses på flera olika sätt, tex genom:
- Rutiner och arbetssätt för prövning av barnets bästa och som riktar sig till alla som ska fatta eller bereda beslut
- Ungdomsråd - alla avdelningar har så kallat ungdomsråd minst var sjätte vecka, syftet med ungdomsråd är att barn och ungdomar ska komma till tals och få inflytande i frågor som rör deras vistelse på ungdomshemmet
- SiS etiska riktlinjer är ett komplement till gällande lagstiftning och internationella överenskommelser som exempelvis konventioner om mänskliga rättigheter och barnkonventionen
Det är viktigt att känna till sina rättigheter och att våga säga ifrån om något känns fel. SiS har en egen klagomålsfunktion, sisvillveta.se, dit du kan vända dig om du behöver stöd eller vill rapportera något som inte fungerar. Du kan också kontakta socialtjänsten eller IVO, Inspektionen för vård och omsorg.