Hur säkerställs säkerheten på SiS institutioner?
Säkerheten på SiS institutioner är av största vikt för att skapa en trygg miljö för både personal och ungdomar.
Säkerhetsfrågan är central i den statliga barn- och ungdomsvården och det lyfts fram flera aspekter som behöver stärkas för att nå en trygg och säker miljö.
Det finns ett uttalat fokus på att säkerställa trygghet och säkerhet för både placerade barn och unga samt personalen. Detta innefattar bland annat:
- Utveckling av strategiska mål för alla aspekter av kärnuppdraget, inklusive trygghet och säkerhet.
- Analys av styrningen av verksamheterna för att säkerställa enhetligt genomslag.
- Kartläggning och analys av orsakerna till brister i vårdkvaliteten, vilket kan innefatta säkerhetsbrister.
- Förbättrad personal- och kompetensförsörjning för att tillgodose placerade barns och ungdomars behov av en trygg och säker vård.
- Analys av hur kompetensen och lämpligheten hos all personal kan säkerställas.
- Fokus på att förhindra våld, kränkningar och sexuella övergrepp inom den statliga barn- och ungdomsvården, inklusive en tillsynsfunktion.
- Utveckling av säkrare och bättre system för rapportering, bakgrundskontroller av medarbetare, klagomålshantering och uppföljning.
- Stärkt rättssäkerhetsperspektiv med fokus på att säkerställa barnets rättigheter i myndighetens alla åtgärder och beslut.
- Differentiering av verksamheten för att skapa tryggare och säkrare miljöer för alla som vårdas, inklusive de med allvarlig våldsproblematik.
Sammantaget strävar man efter att skapa en mer ändamålsenlig och säker statlig barn- och ungdomsvård med högre kvalitet och fokus på individuella behov.