Vilken typ av behandling erbjuds på SiS-institutioner?

SiS-institutioner erbjuder behandling som stödjer unga med olika behov, inklusive psykiska besvär, missbruksproblematik och svårigheter i vardagen.

SiS-institutioner erbjuder individuell anpassad tvångsvård och behandling av ungdomar med allvarliga psykosociala problem. Skälen för en placering kan vara missbruk, kriminalitet och/eller annat socialt nedbrytande beteende. De erbjuder även behandling av ungdomar inom institutionsvård, där samsjuklighet och låg psykosocial funktionsnivå är vanligt förekommande. Kognitiv beteendeterapi (KBT) har visat sig vara den mest effektiva behandlingsmetoden för denna grupp, men ger oftast små förbättringar. Därför finns det utrymme och potential för att utveckla nya och effektivare behandlingsmetoder. Acceptance and Commitment Therapy (ACT) skulle kunna vara en sådan metod.

För personer med missbruk och/eller beroende som vårdas på SiS erbjuder de integrerad behandling av missbruk och psykisk sjukdom. Detta är en behandling som är mest effektiv när insatserna integreras. Tidigare forskning har visat att behandling av missbruk och beroende med psykiatrisk samsjuklighet är mest effektiv när insatserna integreras. Trots detta saknas sådan behandling på bred basis.

SiS erbjuder även behandlingar som syftar till att minska risken för återfall i missbruk vilket kan vara en utmaning för personer som vårdats enligt LVM. De har ett uttalat politiskt mål i Sverige att minska antalet missbruksrelaterade döds fall, och de arbetar för att öka tillgängligheten av vård och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik.

För att möta de särskilda vård-och resursbehoven hos vissa ungdomar och klienter som vårdas inom SiS, erbjuder de olika praktiska och strukturella lösningar för att möta dessa behov.

Utöver ovanstående erbjuds även datoriserad flash-cardmetod som läsintervention för ungdomar placerade vid särskilda ungdomshem, då många ungdomar placerade vid särskilda ungdomshem har rapporterats vara i lässvårigheter. Dock saknas det evidensbaserade läsinterventioner för denna grupp av unga.

SiS har en egen kartläggning som visar att personal ibland uppfattar att ensamkommande ungdomar placeras på SiS på vagare grunder än ungdomar som är uppvuxna i Sverige (Kaunitz & Jakobsson, 2014:9), att språkproblemen försvårar och att det kan vara svårt att utforma lämpliga insatser för dessa ungdomar. Syftet med denna rapport är att bidra till ökad kunskap om på vilka grunder ensamkommande ungdomar placeras på SiS, hur placeringsinsatsen organiseras och om insatserna under placeringen skiljer sig jämfört med insatserna för andra placerade ungdomar.

SiS arbetar med individuell anpassad vård och behandling, och strävar efter att ge ungdomar och klienter möjlighet att tala om hur de har upplevt vistelsen på institutionen, bland annat genom att fråga ungdomarna om de har fått hjälp och hur delaktiga de har varit i sin vård och behandling.

SiS verkar inom flera olika områden, inklusive ungdomsvård och missbruksvård. De är en viktig del av det svenska samhällets arbete för att hjälpa ungdomar och klienter med psykosociala problem, missbruksproblematik och/eller beroende.

Fler frågor du kan ställa

Loading...