Hur fungerar säkerheten kring kärnkraftverk i Sverige?
Sveriges kärnkraftverk har en hög säkerhetsnivå med flera lager av skydd för att förhindra olyckor och minimera risken för utsläpp.
Kärnkraftverk i Sverige är konstruerade med flera säkerhetsfunktioner för att förhindra olyckor och skydda människor och miljön från radioaktiv strålning. Det viktigaste är att kunna kyla bränslet i reaktorn under alla omständigheter, även om kedjereaktionen har upphört. Normala system pumpar in havsvatten för att föra bort ångan, men vid störningar startar flera säkerhetssystem automatiskt som både pumpar in vatten och för bort ångan.
Ytterligare säkerhetssystem finns för att hantera elstörningar, t.ex. nödkraftsdieslar som startar vid störning och driver säkerhetssystemen. Vid allvarligare händelser som jordbävningar eller översvämningar, som riskerar att slå ut yttre elmatning, finns det nu oberoende härdkylning (OBH). OBH är ett robust system som kan kyla bränslet i minst 72 timmar, vilket ger tid att återställa annan utrustning eller använda mobil utrustning.
Strålsäkerhetsmyndigheten har ställt krav på att alla reaktorer som ska drivas vidare ska ha OBH installerat. Kravet är inte internationellt, men kommer från analyser som gjordes efter Fukushima-olyckan. OBS är en stor säkerhetshöjande åtgärd som kompletterar andra säkerhetssystem och stärker kärnkraftverkens motståndskraft mot yttre händelser.
KÄLLOR
- https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/om-stralning/stralsakerhetsmyndighetens-podd-stralsakert/
- https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/om-stralning/stralsakerhetsmyndighetens-podd-stralsakert/stralsakert-i-text/poddavsnitt-16-sa-fungerar-oberoende-hardkylning---stor-sakerhetshojning-av-svensk-karnkraft/