Vad händer vid en kärnkraftolycka?
Vid en kärnkraftolycka kan radioaktiva ämnen spridas och orsaka allvarliga skador på människor, miljön och infrastruktur.
Vid en kärnkraftsolycka kan radioaktiva ämnen spridas till omgivningen. Det beror på utsläppets omfattning och förlopp, vädret när utsläppet sker och vilka skyddsåtgärder som genomförs. Ju större utsläpp, desto mer strålning riskerar människor att utsättas för. Strålsäkerhetsmyndigheten har beredskap dygnet runt och ger råd om strålskydd vid spridning av radioaktiva ämnen. De ansvarar också för teknisk rådgivning till myndigheter som hanterar konsekvenserna av en olycka. För att skydda sig mot strålning vid en kärnkraftsolycka kan man stanna inomhus, ta jodtabletter, utrymma till annan plats, tvätta händer och byta kläder samt avstå från vissa livsmedel. Det är viktigt att följa uppmaningar från Länsstyrelsen via Sveriges Radio P4 för att få information om vilka åtgärder som ger bäst skydd.
KÄLLOR
- https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/omraden/karnkraft/karnkraftsolyckor-i-varlden/
- https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/omraden/beredskap/karnenergiberedskap-vid-karnteknisk-olycka-i-sverige/skyddsatgarder-vid-en-karnkraftsolycka/
- https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/omraden/beredskap/fragor-och-svar-ukraina/