Kan jag överklaga ett beslut om utvisning

Ja, du kan överklaga ett beslut om utvisning. Om Migrationsverket har beslutat att du ska utvisas har du rätt att överklaga beslutet till migrationsdomstolen. Det är viktigt att du lämnar in din överklagan inom den tid som anges i beslutet, vanligtvis tre veckor. I din överklagan behöver du förklara varför du anser att beslutet är fel. Du kan även skicka med nya bevis eller dokument som kan stärka din sak. Om migrationsdomstolen avslår din överklagan kan du i vissa fall begära att Migrationsöverdomstolen tar upp ditt fall. Om du riskerar att utvisas är det bra att ta hjälp av en advokat eller juridiskt ombud. Du kan också få stöd från olika organisationer som arbetar med migrationsfrågor.

Om du har fått ett beslut om utvisning från Migrationsverket har du rätt att överklaga. Processen kan vara komplicerad, men genom att förstå hur den fungerar kan du öka dina chanser att få stanna i Sverige.

När du får ett utvisningsbeslut ska det alltid innehålla information om hur du överklagar. Du måste skicka in din överklagan till Migrationsverket inom den tid som anges i beslutet, vanligtvis tre veckor. Migrationsverket skickar sedan vidare din överklagan till migrationsdomstolen.

I din överklagan bör du:

  • Förklara varför beslutet är fel.
  • Skicka med nya bevis eller dokument om du har några.
  • Skriva tydligt och följa de instruktioner som finns i beslutet.

Om migrationsdomstolen avslår din överklagan kan du i vissa fall begära att Migrationsöverdomstolen prövar ditt ärende. Men Migrationsöverdomstolen tar bara upp fall som kan vara vägledande för framtida beslut.

Du kan ansöka om att få ett offentligt biträde, till exempel en advokat, som hjälper dig med din överklagan. Om du inte får ett offentligt biträde kan du anlita en privat jurist eller kontakta ideella organisationer som ger juridisk rådgivning.

Om du inte överklagar beslutet inom den utsatta tiden vinner det laga kraft. Det innebär att du måste lämna Sverige. I vissa fall kan du ansöka om verkställighetshinder, vilket innebär att du ber Migrationsverket att stoppa utvisningen på grund av nya omständigheter.    

Om Säkerhetspolisen har lämnat en erinran i ärendet blir de också part i överklagandet. Precis vilket överklagande som gäller beror på vilken lag som ligger till grund för utvisningsbeslutet. För beslut grundade på lagen om särskild kontroll av vissa utlänningar kan överklagandet gå till regeringen, efter yttrande från Migrationsöverdomstolen. Beslut om förvar i samband med utvisning kan överklagas till Migrationsöverdomstolen.

Fler frågor du kan ställa

Loading...