Vad är Skolinspektionen och vad gör de?
Skolinspektionen är en statlig myndighet som ansvarar för att granska och utvärdera Sveriges skolor och utbildningssystem.
Skolinspektionen är en statlig myndighet som arbetar för att alla barn och elever ska få tillgång till en likvärdig utbildning och annan verksamhet av god kvalitet i en trygg miljö. De granskar all skolverksamhet i landet, både kommunala och fristående skolor, för att se till att de följer lagar och förordningar om utbildning.
Skolinspektionen gör det genom att inspektera skolor, genomföra tillsyn och utreda anmälningar. De kan till exempel kontrollera om undervisningen är tillräckligt bra, om eleverna känner sig trygga och om skolan hanterar kränkningar på rätt sätt. Om Skolinspektionen hittar brister i en skola kan de ställa krav på åtgärder, ge vite eller dra in tillståndet för den fristående skolan.
Skolinspektionen arbetar också med att ge information och vägledning till skolor och huvudmän om hur de kan förbättra sin verksamhet. De publicerar rapporter och analyser om olika frågor inom skolområdet och driver utvecklingsprojekt.