Vem äger marken?
Lantmäteriet förvaltar fastighetsregistret och där kan du hitta information om markägare. För att ta reda på vem som äger en viss mark eller fastighet i Sverige kan du använda Lantmäteriets e-tjänst "Min fastighet" eller begära ett ägarutdrag från Fastighetsregistret. Du kan söka med hjälp av fastighetsbeteckning eller adress. Informationen visar vem som är registrerad som lagfaren ägare, vilket är den person eller det företag som äger marken enligt lag. För att få ut uppgifterna kan du logga in med BankID, eller kontakta Lantmäteriet direkt. Även kommunen kan ibland hjälpa till om det gäller markfrågor inom detaljplanerat område. Att veta vem som äger marken är viktigt vid till exempel köp, byggplaner eller gränsfrågor.
Det är en vanlig fråga i samband med att någon vill bygga, köpa, hyra eller bara få klarhet i vem som har ansvar för en viss plats. I Sverige är det Fastighetsregistret som innehåller officiell information om fastighetsägare, och det hanteras av Lantmäteriet. För att ta reda på vem som äger en fastighet kan man använda Lantmäteriets e-tjänst "Vem äger fastigheten". För att använda tjänsten behöver man logga in med Bank-ID. Man söker med hjälp av fastighetsbeteckningen och får då tillbaka namn och adress på ägaren. Om man inte känner till fastighetsbeteckningen kan man hitta den i e-tjänsten "Min karta" genom att klicka på den aktuella fastigheten.
En fastighetsbeteckning består av tre delar: kommun, trakt- eller kvartersnamn och ett registernummer.
Tjänsten är främst riktad till privatpersoner, men får även användas av t.ex. mäklare. Användningen måste ske för ”privat behandling” eller ”omsättning av sådan egendom som registreras i fastighetsregistret”. På grund av GDPR måste man logga in från ett land inom EU, EES eller Schweiz. Användare är begränsade till fem sökningar under 24 timmar.
Om du själv äger fastighet, använd e-tjänsten "Min Fastighet" istället.
Om du vill veta vem som äger en annan fastighet (till exempel ett grönområde, en tomt eller ett skogsområde), kan du begära ett utdrag från Fastighetsregistret. Det gör du via Lantmäteriets kundtjänst eller via vissa fastighetsmäklare och nätbaserade tjänster. Du behöver veta fastighetsbeteckningen eller adressen.
I vissa fall – särskilt inom tätorter – kan du kontakta din kommun. Kommunens stadsbyggnadskontor eller mark- och exploateringsavdelning har ofta koll på vilka fastigheter som ägs av kommunen, privatpersoner eller företag.
Ett ägarutdrag visar:
- Namn på lagfaren ägare
- Adress till ägaren
- Datum för senaste lagfart
- Fastighetsbeteckning
- Eventuella servitut eller nyttjanderätter
Det bra att veta vem som äger marken:
- Vid köp eller försäljning av fastighet
- Vid bygglov eller marklov
- Om du vill hyra mark eller fråga om tillstånd
- Vid gränstvister eller underhåll av vägar och staket