Vilken roll spelar Sverige i FN och internationella organisationer?
Sverige är en aktiv och engagerad medlem i FN och andra internationella organisationer, och strävar efter att främja fred, rättvisa och hållbar utveckling globalt.
Sverige är en aktiv aktör i FN och flera andra internationella organisationer och bidrar till att lösa globala utmaningar. Sverige är en av de största biståndsgivare i världen och ger stöd till såväl FN-organisationer, EU och multilaterala utvecklingsbanker som Världsbanken.
Sverige, genom Sida och Utrikesdepartementet, ger stöd till FN för att lösa globala utmaningar, bland annat klimatförändringar, smittsamma sjukdomar och miljöförstöring. Genom FN kan Sida nå de mest utsatta människorna med humanitär hjälp, även i länder där Sverige saknar bilateralt utvecklingssamarbete. FN har lång erfarenhet av att arbeta i konfliktområden och med fredsbyggande.
Sverige är också en aktiv medlem av EU och bidrar till EU:s gemensamma bistånd. EU ger också humanitärt bistånd till människor som drabbas av naturkatastrofer, väpnade konflikter och sjukdomar. Sverige deltar aktivt i EU:s utvecklingssamarbete genom Sida och Utrikesdepartementet (UD), och driver på för att göra biståndet ännu mer effektivt och för att öka fokus på mänskliga rättigheter, demokrati, jämställdhet och biologisk mångfald.
Sverige är dessutom en medlem av OECD Development Co-operation Directorate (DAC) och bidrar till att utveckla och granska biståndet. Sverige deltar aktivt i OECD:s arbete och driver på för frågor som jämställdhet, miljö, anti-korruption samt fred och konflikthantering.
Genom att aktivt delta i dessa organisationer bidrar Sverige till att forma den globala agendan och sätta fokus på frågor som fattigdomsbekämpning, klimatförändringar och mänskliga rättigheter.