Hur påverkar FN konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning MFD arbete?
FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning påverkar MFD-arbetet genom att ställa krav på tillgänglighet, delaktighet och likabehandling.
FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning är grunden för MFD:s uppdrag. Konventionen antogs 2006 och implementerades och ratificerades i svensk lag 2009. MFD:s uppdrag är att genom uppföljning och stöd bidra till att alla samhällsaktörer utvecklar sin verksamhet med utgångspunkt i det nationella målet och inriktningen som fastställdes av riksdagen 2017 för Sveriges implementering av konventionen. Konventionen betonar mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning och syftar till att främja delaktighet och jämlikhet. MFD arbetar för att säkerställa att alla samhällsaktörer arbetar utifrån konventionens principer, vilket bidrar till ett mer inkluderande samhälle för personer med funktionsnedsättning.
MFD har även ett uppdrag att bevaka att frågor kring hållbarhet och funktionsnedsättning är synliga och tydliga i arbetet kring Agenda 2030. Detta är ytterligare ett sätt på vilket MFD arbetar för att förverkliga FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Sammanfattningsvis är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning en central del av MFD:s arbete. MFD strävar efter att stödja alla samhällsaktörer att arbeta utifrån konventionens principer och att bidra till ett mer inkluderande samhälle för personer med funktionsnedsättning.
Funktionshinderspolitiken internationellt
Mänskliga rättigheter
Ett hållbart barnrättsarbete