Kan jag arbeta i Sverige med ett tillfälligt uppehållstillstånd?
Ja, i många fall kan du arbeta i Sverige med ett tillfälligt uppehållstillstånd, men det beror på vilken typ av tillstånd du har. Om du har fått uppehållstillstånd på grund av arbete har du automatiskt rätt att jobba. Även personer med tillfälligt tillstånd på grund av skyddsskäl kan arbeta, om det står i beslutet från Migrationsverket. Om du har ett tillfälligt uppehållstillstånd på grund av familjeanknytning eller studier kan särskilda regler gälla. Det är viktigt att kontrollera villkoren i ditt beslut. För att kunna jobba behöver du ett giltigt arbetstillstånd och i vissa fall ett samordningsnummer från Skatteverket. Om du vill fortsätta arbeta efter att ditt tillstånd går ut kan du behöva ansöka om förlängning.
För att få uppehållstillstånd i Sverige måste du ha ett giltigt skäl. De vanligaste skälen är:
- Arbete – Om du har fått ett jobberbjudande från en svensk arbetsgivare kan du ansöka om uppehålls- och arbetstillstånd.
- Studier – Internationella studenter kan få uppehållstillstånd om de är antagna till en utbildning på högskola eller universitet.
- Anknytning – Personer som har en nära familjemedlem i Sverige, till exempel en make, maka eller barn, kan ansöka om uppehållstillstånd.
- Skyddsskäl – Om du flyr från krig, förföljelse eller hot kan du ansöka om asyl och få uppehållstillstånd som skyddsbehövande.
För att kunna arbeta i Sverige med ett tillfälligt uppehållstillstånd kan du behöva:
- Arbetstillstånd – Om ditt uppehållstillstånd inte redan inkluderar rätten att arbeta.
- Samordningsnummer – Om du inte har ett svenskt personnummer kan du behöva ansöka om ett samordningsnummer från Skatteverket.
- Arbetsgivare som följer reglerna – Arbetsgivaren måste följa svenska arbetsvillkor och betala rätt lön.
Tidsbegränsat uppehållstillstånd innebär att du får bo i Sverige under en viss period, vanligtvis ett eller två år. Om du fortfarande uppfyller kraven kan du ansöka om förlängning.
Om du vill fortsätta arbeta i Sverige efter att ditt tillfälliga uppehållstillstånd går ut måste du ansöka om förlängning i god tid innan det löper ut. Om du har haft ett arbetstillstånd i flera år kan du i vissa fall ansöka om permanent uppehållstillstånd.
Om du har ett tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd beror din rätt att arbeta på anledningen till att du fick tillståndet. Ett tillstånd på grund av anknytning ger rätt att arbeta med vad som helst. Studenter med uppehållstillstånd för studier på högskolenivå får arbeta vid sidan av studierna, liksom forskare med motsvarande tillstånd. Om tillståndet är knutet till ett specifikt arbete, får du endast arbeta med det yrket och hos den arbetsgivaren som anges i beslutet. Att byta arbete kräver en ny ansökan om arbetstillstånd innan det gamla går ut. Har du haft ett tidsbegränsat arbetstillstånd i minst sex månader får du fortsätta arbeta när du ansökt om nytt, förutsatt att du ansökte innan det gamla tillståndet löpte ut. Om du fått avslag på din asylansökan och ansökt om arbetstillstånd, får du arbeta tills ett beslut fattats. Information om din rätt att arbeta finns i Migrationsverkets beslut.