Vilka rättigheter har jag som äldre inom omsorgen?
Du har rätt till god vård och omsorg som är anpassad efter dina behov och önskemål.
Som äldre person har du rätt till en aktiv och meningsfull tillvaro, något som fastställs i Socialtjänstlagen (SoL). Det betyder att du har rätt till bistånd i form av exempelvis hemtjänst eller särskilt boende om du behöver det. Du har också rätt till en fast omsorgskontakt och att vara delaktig i beslut som rör din omsorg. Du har rätt att veta vilka avgifter som gäller för dina omsorgsinsatser samt möjlighet att överklaga beslut som du inte är nöjd med.
Du har också rätt till vård och omsorg som beaktar dina individuella behov och förutsättningar. Kommunen har ansvar för att tillhandahålla den hälso- och sjukvård som ges på särskilda boenden för äldre personer upp till sjuksköterskenivå.
Om du känner att det finns missförhållanden eller risk för missförhållanden i verksamheter som du är en del av, har du rätt att rapportera detta. Det finns också en anmälningsplikt för allvarliga missförhållanden till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Du har även rätt att få information om din vård och omsorg, att bli delaktig i beslut som rör den och att välja behandlingsalternativ och hjälpmedel.
Enligt motionen 2009/10:So201 av Annelie Enochson (kd) har äldre personer rätt till daglig utomhusvistelse, även om detta inte är ett formellt krav enligt SoL.
För mer detaljer och information om specifika rättigheter, se Socialstyrelsens hemsida och Riksdagens hemsida.