Information om Mpox

Information om Mpox

Mpox orsakas av ett virus som heter apkoppsvirus. Det finns två typer av viruset, där den ena är farligare och mer smittsam än den andra.

VIKTIG INFORMATION

Hur sprids mpox?

Mpox kan spridas på flera sätt:

Direkt kontakt: Det vanligaste sättet att bli smittad är genom direkt fysisk kontakt med en person som har blåsor eller sår på huden. Denna kontakt kan vara sexuell eller annan nära hudkontakt, till exempel om man bor tillsammans med någon som är sjuk.

Indirekt kontakt: I vissa fall kan smittan överföras genom att röra vid föremål som sängkläder, handdukar eller sexleksaker som en smittad person har använt.

Via andning: Mpox kan i vissa fall spridas genom inandning av små droppar från saliv, till exempel vid nära ansikte-mot-ansikte-kontakt.

Mor till barn: Viruset kan också överföras från en smittad mor till hennes nyfödda barn, främst vid förlossningen.

Tidigare, innan 2022, var den vanligaste smittvägen från djur till människa. Efter 2022 har klad 2b spridits mellan människor, särskilt utanför Afrika, med fokus på sexuella kontakter mellan män som har sex med män (MSM).

Sedan senhösten 2023 har klad 1 börjat spridas snabbt i centrala Afrika, framförallt i Demokratiska republiken Kongo, och smittan har nått flera andra afrikanska länder. Här sprids viruset främst mellan människor, och det finns viss osäkerhet kring hur smittsamt klad 1 är jämfört med klad 2.

Symtom och behandling

Symtomen på mpox kan variera beroende på hur man blivit smittad. De första symtomen brukar uppstå mellan 6 och 13 dagar efter smittotillfället, men inkubationstiden kan vara upp till 21 dagar.

Vanliga symtom vid icke-sexuell smitta:

  • Blåsor eller sår på kroppen, särskilt på bål, armar, ben, händer och fötter.
  • Feber
  • Huvudvärk och muskelvärk
  • Svullna lymfkörtlar

Vid sexuell smitta är dessa symtom vanliga:

  • Blåsor eller sår i ansiktet, i och runt munnen, samt i halsen.
  • Blåsor eller sår på och runt könsorganen och analöppningen.
  • Problem med avföring, såsom diarré och svårigheter att kissa.
  • Smärta runt analöppningen och i ändtarmen.
  • Tyngdkänsla i nedre delen av magen och i bäckenet.

Sjukdomen kan vara mycket smärtsam och obehaglig, men läker oftast ut av sig själv inom två till fyra veckor. Personer med nedsatt immunförsvar kan vara sjuka längre. De flesta vuxna med normalt immunförsvar blir inte allvarligt sjuka, men ibland kan sjukdomen kräva sjukhusvård, till exempel på grund av smärtsamma blåsor i munnen som gör det svårt att äta.

Yngre barn, gravida kvinnor och personer med nedsatt immunförsvar löper större risk att bli allvarligt sjuka om de smittas med apkoppsvirus. I sällsynta fall, särskilt hos personer med nedsatt immunförsvar, kan sjukdomen leda till komplikationer.

Det finns läkemedel som kan användas vid svår sjukdom och som har effekt mot infektionen.

Förebyggande åtgärder och vaccination

För att förebygga smitta är det viktigt att undvika nära kontakt med personer som är infekterade. Att ha många sexuella kontakter ökar risken för smitta, särskilt om man inte känner till partnerns hälsotillstånd.

Det finns ett vaccin som ger ett bra skydd mot mpox. Vaccinet rekommenderas för personer som har utsatts för viruset eller som har en ökad risk att smittas. Tillsammans med vaccinering är god tillgång till testning, smittspårning, och tydliga regler för hur smittade och exponerade personer ska bete sig viktiga åtgärder för att minska smittspridningen.

Åtgärder vid smitta eller utbrott

Mpox är en anmälningspliktig sjukdom i Sverige, vilket innebär att sjukvården måste rapportera alla fall till Folkhälsomyndigheten och till smittskyddsläkaren i regionen. Personer som misstänker att de har blivit smittade har en skyldighet att söka vård.

Vid utbrott kan vaccin erbjudas till personer som har exponerats för viruset, helst inom fyra dagar efter exponeringen, för att minska risken för sjukdom.

Det är också viktigt att söka vård om man upplever symtom som kan tyda på mpox, särskilt om man har varit i nära kontakt med en smittad person eller har besökt ett område där smittan sprids. Att vara uppmärksam på symtom som smärtsamma blåsor och sår under tre veckor efter en resa till ett drabbat område är särskilt viktigt.

Mpox anses vara en allmänfarlig och smittspårningspliktig sjukdom, vilket innebär att smittspårning och andra åtgärder används för att begränsa smittspridningen och skydda folkhälsan.

Vad finns det för biverkningar från en vaccination eller ett läkemedel?

Biverkningar kan variera beroende på vaccin eller läkemedel och kan vara milda eller allvarliga. Det är viktigt att rapportera alla biverkningar till Läkemedelsverket.

Vad är Folkhälsomyndighetens roll och ansvar?

Folkhälsomyndigheten arbetar för att främja folkhälsan och förebygga sjukdomar i Sverige.

Varför behöver man ett vaccinpass?

Ett vaccinpass är ett digitalt eller fysiskt dokument som visar att du har blivit vaccinerad mot en viss sjukdom, till exempel covid-19. Det används för att underlätta resor och tillträde till vissa evenemang eller platser. I många länder krävs ett vaccinpass för att komma in på konserter, restauranger eller för att resa utomlands. Syftet med vaccinpasset är att minska smittspridning genom att säkerställa att de som vistas på vissa platser har ett skydd mot sjukdomen. För att få ett vaccinpass behöver du vanligtvis ha fått dina vaccindoser registrerade hos en myndighet, och du kan ladda ner det som ett digitalt certifikat via appar som BankID eller liknande tjänster.

Är visir ett bra skydd mot smitta?

Visir kan ge viss skydd mot smitta, men det är inte lika effektivt som munskydd. Ett visir är ett genomskinligt ansiktsskydd som används för att minska risken för smittspridning av virus, såsom coronaviruset. Under pandemin blev visir vanliga inom vården och andra yrken där man arbetar nära människor. Visir fungerar som en fysisk barriär som skyddar ögon, näsa och mun från droppar som kan innehålla virus. Det är viktigt att komma ihåg att visir inte ger samma skydd som en mask, men kan vara ett extra skydd i kombination med andra skyddsåtgärder. Visir rekommenderas särskilt för personer som arbetar med vård eller omsorg. För bästa effekt bör visiret rengöras regelbundet enligt anvisningar.

myndigheter som jobbar med Information om Mpox

Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten

Mpox orsakas av ett virus som heter apkoppsvirus. Det finns två typer av viruset, där den ena är farligare och mer smittsam än den andra.
Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)

Mpox orsakas av ett virus som heter apkoppsvirus. Det finns två typer av viruset, där den ena är farligare och mer smittsam än den andra.
    Loading...
    Loading...