Kan jag se vad vård- och omsorgsanalys kommer fram till?
Vård- och omsorgsanalysen ger en bild av hur välfärdssystemet fungerar och vad som behöver förbättras.
Ja, Vård- och omsorgsanalys har genomfört flera analyser och kommit fram till viktiga slutsatser om det offentliga åtagandet i hälso- och sjukvården och äldreomsorgen. De har undersökt hur dessa områden kan utvecklas till år 2040 och vilka utmaningar som finns.
Några av deras slutsatser:
- Dagens omfattning av det offentliga åtagandet kan behållas, men för att nå fortsatta ambitionshöjningar inom hälso- och sjukvården krävs effektiviseringar.
- För att behålla dagens omfattning av åtagandet inom äldreomsorgen krävs sannolikt mindre personalintensiva arbetssätt.
- Befolkningen förväntar sig att omfattningen av det offentliga åtagandet inom hälso- och sjukvården och äldreomsorgen växer, eller åtminstone behålls som idag.
- Regionerna bedömer att dagens omfattning av åtagandet inom hälso- och sjukvården kan behållas genom att använda resurserna effektivare.
- Kommunerna bedömer att det finns flera stora utmaningar med att behålla dagens omfattning av åtagandet inom äldreomsorgen.
- Många strategier kan ge kostnadsbesparande effektiviseringar men också bidra till ambitionshöjningar.
Vård- och omsorgsanalys ger tre medskick för fortsatta diskussioner:
- Det behövs en fortsatt diskussion om omfattningen av det framtida offentliga åtagandet inom hälso- och sjukvården och äldreomsorgen.
- Det behöver tydliggöras hur olika reformer kan bidra till kostnadsbesparande effektiviseringar och hur de påverkar det offentliga åtagandet.
- Det behövs fler studier och fortsatt metodutveckling för att bättre förstå framtida utmaningar med kompetensförsörjningen.
Vård- och omsorgsanalys har också undersökt socialtjänstens stöd vid hedersrelaterat våld och förtryck, och kommit fram till slutsatsen att det krävs mer kunskap och kompetens inom området.
Slutligen har de även undersökt digitala vårdbesök och kommit fram till att både befolkningen och patienterna föredrar fysiska vårdbesök, men att de som väljer videobesök värdesätter korta väntetider. Läkare som arbetar på fysiska primärvårdsmottagningar ser både risker och möjligheter med digitala vårdbesök.
Vård- och omsorgsanalys är en viktig källa till kunskap om hälso- och sjukvården och äldreomsorgen i Sverige. Deras rapporter och analyser ger en inblick i hur dessa områden fungerar och vilka utmaningar som finns.
För mer information om Vård- och omsorgsanalys och deras rapporter, besök deras webbplats: www.vardanalys.se