Vad är en säkerhetsprövning?
Säkerhetsprövning är en process som används för att kontrollera att en person är pålitlig och lämplig att hantera känslig information eller arbeta i säkerhetsklassade positioner. Det är vanligt inom områden där skydd av rikets säkerhet eller känslig information är viktigt, som inom försvar, polis och andra myndigheter. Säkerhetsprövningen inkluderar en kontroll av individens bakgrund, lojalitet och eventuella kopplingar som kan utgöra en säkerhetsrisk. Målet med säkerhetsprövningen är att skydda både nationens och arbetsgivarens säkerhet genom att säkerställa att endast pålitliga personer får tillgång till känsliga uppgifter.
För dig som vill veta mer om Säkerhetsprövning
Säkerhetsprövning är ett viktigt verktyg för att skydda samhället och arbetsgivare från potentiella säkerhetsrisker. Den används för att säkerställa att personer som arbetar med känslig information eller i säkerhetsklassade positioner inte utgör en risk för rikets eller arbetsplatsens säkerhet. Prövningen kan också vara ett krav för att få arbeta inom områden som hanterar skyddsklassad information, till exempel inom försvaret, rättsväsendet eller hos företag med säkerhetsklassade uppdrag.
Säkerhetsprövningen består vanligtvis av flera steg. Den börjar med en grundläggande bakgrundskontroll, där personens historik granskas, inklusive tidigare anställningar, ekonomi och eventuella brottsregister. Detta görs för att identifiera om det finns några riskfaktorer som kan påverka personens pålitlighet eller riskbenägenhet. Exempel på sådana risker kan vara ekonomiska problem, tidigare brottslighet eller kopplingar till utländska intressen som kan påverka individens lojalitet.
Utöver bakgrundskontrollen genomförs också intervjuer med personen som ska säkerhetsprövas. Under intervjun ställs frågor om individens personliga och professionella bakgrund, värderingar och kontakter. Syftet med intervjun är att få en djupare förståelse för individens beteende och värderingar för att kunna avgöra om personen är en säkerhetsrisk eller inte. I vissa fall kan även familjemedlemmar och nära relationer bli granskade för att säkerställa att inga yttre påtryckningar kan påverka den prövade individen.
För särskilt känsliga positioner eller arbetsområden kan säkerhetsprövningen även innefatta en kontroll av individens lojalitet och pålitlighet över tid, vilket kan innebära återkommande kontroller och uppföljning. Detta är särskilt vanligt inom områden där nationens säkerhet står på spel, som inom försvaret eller säkerhetspolisen, där tillgång till hemligstämplad information är en del av det dagliga arbetet.
Säkerhetsprövningen avslutas med en bedömning av om personen är lämplig för den aktuella tjänsten eller inte. Om prövningen visar på potentiella säkerhetsrisker kan det innebära att individen inte får tillträde till tjänsten eller att särskilda restriktioner införs. Processen syftar till att skapa trygghet för både arbetsgivaren och samhället, genom att se till att endast pålitliga och ansvarstagande personer får tillgång till känsliga positioner.
Dessutom sker en registerkontroll som går igenom uppgifter från olika register, bland annat belastnings- och misstankeregistret. Denna del av prövningen kräver ditt samtycke.
Säkerhetsprövningen består ofta av tre klasser: 1, 2 och 3. Klassningen beror på vilken information du kommer att få tillgång till och hur känslig den är. För klass 1 och 2 krävs svenskt medborgarskap. Om säkerhetsprövningen visar sårbarheter får du inte anställas, men det behöver inte bero på något fel från din sida. Det kan handla om yttre omständigheter eller för att skydda dig från potentiella risker.
Säkerhetsprövningen är en viktig del av att förhindra att personer med bristande lojalitet eller okända sårbarheter får tillgång till känslig information eller verksamheter som kan vara skadliga för Sveriges säkerhet.