Vad innebär det att upprätta ett förenklat årsbokslut?
Att upprätta ett förenklat årsbokslut innebär en förenklad redovisning för mindre företag, med minskade krav på detaljer och dokumentation.
Att upprätta ett förenklat årsbokslut är en förenklad form av bokslut som är tillåtet för enskilda näringsidkare och vissa andra typer av företag med en årlig nettoomsättning på högst 3 miljoner kronor. Det är ett alternativ till det mer omfattande årsbokslutet enligt bokföringslagen. Ett förenklat årsbokslut följer specifika regelverk, exempelvis K1-regelverket för enskilda näringsidkare. Det används som grund för deklarationen till Skatteverket och innebär att man sammanställer bokföringsuppgifterna på ett enklare sätt än vid ett fullständigt årsbokslut. Även om man använder faktureringsmetoden i bokföringen kan man upprätta ett förenklat årsbokslut, men e-tjänster för förenklat årsbokslut ger då begränsad vägledning. Oavsett bokföringsmetod måste man periodisera kostnader och intäkter korrekt samt värdera lager och bokföra avskrivningar för att resultatet ska bli rättvist.
KÄLLOR
- https://www.bfn.se/redovisningsregler/vad-galler-for/enskilda-naringsidkare/
- https://www.skatteverket.se/foretag/etjansterochblanketter/allaetjanster/tjanster/forenklatarsbokslut.4.58a1634211f85df4dce800010731.html
- https://skatteverket.se/foretag/drivaforetag/bokforingochbokslut.4.58d555751259e4d661680006527.html