Hur får jag tillgång till min journal och mina medicinska uppgifter?

Du kan begära utdrag av din journal från den vårdgivare som ansvarar för din vård.

Du har oftast rätt att läsa din patientjournal. Det finns dock undantag, till exempel om den ansvariga läkaren bedömer att det finns starka medicinska skäl för att du inte ska läsa den. Ibland sekretessbeläggs delar av journalen, till exempel när det finns uppgifter i journalen som berör någon annan person som kan skadas om uppgifterna lämnas ut.

Du kan begära en kopia av din journal direkt från vårdgivaren. Du kan också läsa din journal genom att logga in på 1177 och läsa den via nätet. Det varierar mellan regionerna hur mycket information du kan se i journalen när du loggar in.

Om du blir nekad att läsa din journal, eller om det av andra skäl är svårt att få ta del av den, ska du i första hand vända dig till ansvarig chef för vårdenheten. Om verksamheten bedömer att de inte kan lämna ut journalen till dig så har du rätt att få deras beslut prövat.

Hur det går till beror på om vårdenheten bedrivs offentligt eller privat. Om vårdenheten är en del av den offentliga vården, det vill säga att den drivs av en region eller kommun, så kan du begära ett skriftligt beslut från vårdgivaren om nekad journalutlämning. Det beslutet kan du sedan överklaga till kammarrätten. Om vårdenheten drivs i privat regi så ska vårdgivaren skicka journalerna till IVO för bedömning, tillsammans med ett yttrande om varför vårdgivaren bedömer att journalerna inte kan lämnas ut. Om IVO beslutar att journalen inte ska lämnas ut kan detta beslut överklagas till kammarrätten.

Om du blir nekad att få ta del av din journal utan beslut eller motivering, eller om vårdgivaren struntar i din fråga om utlämning kan du tipsa IVO om bristen eller klaga på hälso- och sjukvården.

Fler frågor du kan ställa

Loading...