Vad är reglerna kring sjukskrivning och sjukpenning?

Reglerna kring sjukskrivning och sjukpenning är omfattande och beror på din situation.

Reglerna kring sjukskrivning och sjukpenning skiljer sig åt beroende på om du är anställd eller arbetssökande.

Anställda: För anställda betalar arbetsgivaren sjuklön under de första 14 dagarna av sjukperioden. Efter 14 dagar ska medarbetaren ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan. Arbetsgivaren ska göra en sjukanmälan till Försäkringskassan dag 15 eller senast dag 21 för att medarbetaren ska kunna ansöka om sjukpenning. Arbetsgivaren ska betala sjuklön om medarbetaren inte klarar av att utföra sitt vanliga jobb eller andra tillfälliga arbetsuppgifter, helt eller delvis. Medarbetaren ska lämna läkarintyg dag 8 för att få fortsatt sjuklön.

Arbetssökande: Arbetssökande som är inskrivna och aktivt arbetssökande på Arbetsförmedlingen och har arbetat tidigare så att de har en sjukpenninggrundande inkomst kan ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan. Sjukpenning för arbetssökande kan utbetalas på 25%, 50%, 75% eller 100% av den tidigare lönen, upp till högst 543 kronor per dag. Arbetssökande ska sjuanmäla sig till Försäkringskassan den första dagen de är sjuka och sedan ansöka om sjukpenning via e-tjänst. De ska även skicka in läkarintyg om de är sjuka längre än 7 dagar.

För både anställda och arbetssökande gäller att de ska ha en sjukpenninggrundande inkomst, vara försäkrade i Sverige och inte kunna ta ett arbete eller arbeta för att de är sjuka för att ha rätt till sjukpenning.

Fler frågor du kan ställa

Loading...