Hur fungerar elcertifikatsystemet ?

Elcertifikatsystemet belönar produktion av förnybar el genom att ge producenterna certifikat som kan säljas till företag som vill minska sitt koldioxidavtryck.

Elcertifikatsystemet är ett marknadsbaserat stödsystem som syftar till att öka produktionen av förnybar el på ett kostnadseffektivt sätt. För varje megawattimme (MWh) förnybar el som produceras får en producent ett elcertifikat av staten. Elproducenten kan sedan sälja elcertifikaten på en öppen marknad där priset bestäms mellan säljare och köpare. På så sätt ger elcertifikaten en extra intäkt till den förnybara elproduktionen, utöver den vanliga elförsäljningen.

Anläggningar som är tagna i drift innan 2021 års slut kan fortfarande bli godkända, men kommer få en tilldelningsperiod på mindre än 15 år till följd av systemets utgång 2035. De energikällor som har rätt att tilldelas elcertifikat är vindkraft, viss vattenkraft, vissa biobränslen, solenergi, geotermisk energi, vågenergi och torv i kraftvärmeverk.

Köparna av elcertifikat är aktörer med så kallad kvotplikt, vilket innebär att man måste köpa en viss andel elcertifikat i förhållande till sin elförsäljning eller elanvändning. De som är kvotpliktiga är främst elleverantörer men även elanvändare som använder el som de själva producerat, elanvändare som importerar eller köper el på den nordiska elbörsen samt elintensiva industrier som har registrerats av Energimyndigheten.

Hur stor andel elcertifikat de kvotpliktiga måste köpa varje år bestäms genom en kvot i lagen om elcertifikat. Kvotnivåerna är fastställda till och med år 2035.

Fler frågor du kan ställa

Loading...