Hur kan jag som arvinge hantera upphovsrätten till ärvda verk?
Arvsrätten till upphovsrätt följer vanligen reglerna om arv, men kräver ofta juridisk rådgivning för korrekt hantering.
Som arvinge till en avliden upphovsperson hanterar du upphovsrätten genom att kontakta Bildupphovsrätt. De behöver information om arvskifte, bouppteckning eller dödsfallsintyg med släktutredning för att identifiera rättighetshavarna. Om arvskiftet tydligt reglerar upphovsrätten, behövs en kopia av handlingen, testamenten och förteckningen över dödsbodelägare. Saknas arvskifte krävs bouppteckning med bilagor och eventuellt fördelningsunderlag. Om bouppteckning saknas behövs dödsfallsintyg med släktutredning och fördelningsunderlag.
Fördelningsunderlaget anger varje arvinges andel i upphovsrätten och ska undertecknas av alla arvtagare. Bildupphovsrätt skickar därefter information och utbetalningsunderlag. Om den avlidne var medlem, får arvingarna även underlag om fortsatt förvaltning. För fortsatt förvaltning krävs enhälligt beslut från alla rättighetshavare och fullmakter för att utse en kontaktperson.
Om upphovsrätten delvis överlåtits genom avtal (t.ex. med en arbetsgivare), informera Bildupphovsrätt och skicka kopior av avtalen. Handlingar kan skickas digitalt eller via post. Kom ihåg att skicka kopior, inte originalhandlingar. För handlingar från andra länder än Sverige kan juridiskt utlåtande och eventuell översättning krävas.