Vad innebär följerätt och för vilka verk gäller det?

Följerätt innebär att en anställd har rätt att ta med sig vissa immateriella rättigheter vid anställningsavslut. Detta gäller främst verk skapade under anställningen.

Följerätt innebär att en konstnär eller dennes arvingar har rätt till en andel av försäljningspriset vid en vidareförsäljning av ett konstverk. Denna rätt gäller efter att verket sålts första gången och gäller under konstnärens livstid plus ytterligare 70 år. Följerätten syftar till att konstnären även ska få del av den eventuella värdeökning verket får långt efter den första försäljningen.

Följerätten gäller originalkonstverk som är skapade av konstnären själv eller exemplar i begränsat antal, producerade av konstnären eller med dennes tillstånd. Detta kan innefatta målningar, collage, teckningar, litografier, skulpturer, keramik, glaskonst, fotografiska verk, smycken eller brukskonstföremål. För att följerätt ska gälla krävs att försäljningen sker av någon yrkesmässigt verksam på konstmarknaden och att försäljningspriset överstiger ett visst minimibelopp (1/20 av prisbasbeloppet).

Följerättsersättningen administreras av en kollektiv förvaltningsorganisation, och betalas inte direkt till konstnären. Upphovspersonen bör vara medborgare eller stadigvarande boende i ett EU/EES-land eller ett land med motsvarande lagstiftning.

Fler frågor du kan ställa

Loading...