Vad är WTO och hur fungerar det?

WTO är en internationell organisation som reglerar handel mellan länder för att främja frihandel och ekonomisk tillväxt.

WTO, eller Världshandelsorganisationen, är en mellanstatlig organisation som syftar till att reglera och underlätta internationell handel. WTO grundades 1995 och är efterträdaren till Generalavtalet om tullar och handel (GATT) som grundades 1948.

WTO:s mål är att främja frihandel och minska handelshinder mellan länder. Detta sker genom att förhandla fram multilaterala avtal som omfattar handel med varor, tjänster och immaterialrätt. WTO har över 160 medlemsländer som representerar över 98 procent av världshandeln.

WTO:s regler är baserade på principen om icke-diskriminering, vilket innebär att länder ska behandla alla sina handelspartner lika. Det finns två huvudtyper av icke-diskriminering:

  • Most-favored-nation (MFN)-principen: Länder ska behandla alla sina handelspartner lika bra som deras mest gynnade handelspartner.
  • Nationell behandling (NT)-principen: Länder ska behandla importerade varor och tjänster lika bra som inhemska varor och tjänster.

WTO:s regler är bindande för medlemsländerna och kan tvingas igenom genom tvistlösningsmekanismen.

WTO är en viktig institution för att reglera den globala handeln och har haft en betydande inverkan på den ekonomiska utvecklingen i världen.

Mer information om WTO kan hittas på organisationens webbplats: https://www.wto.org/.

Fler frågor du kan ställa

Loading...