Hur påverkas handel av Brexit?
Brexit har haft en betydande inverkan på handeln mellan Storbritannien och EU, vilket har lett till nya regler och byråkrati.
Brexit har haft en betydande påverkan på handeln mellan Storbritannien och EU. Sedan Storbritannien lämnat EU den 31 januari 2020, betraktas det som ett tredjeland vilket innebär att det inte längre är en del av EU:s inre marknad. Detta har medfört en rad förändringar som påverkar handeln med Storbritannien, både för företag som exporterar och importerar varor.
Några av de viktigaste förändringarna inkluderar:
- Tullar och kvoter: Medan ett handelsavtal är på plats, gäller nu tullformaliteter för varor som exporteras eller importeras. Det innebär att vissa varor kan bli dyrare, och företag måste vara medvetna om vilka tullar som gäller.
- Produktkrav: Varor som ska säljas i Storbritannien måste i vissa fall möta nya produktkrav och märkningar. Till exempel har CE-märkningen ersatts med UKCA-märkningen.
- Importera livsmedel: För importerade animaliska produkter och färska frukter och grönsaker krävs nu ett hälsointyg från Storbritannien.
- Importörers ansvar: Importörer av produkter från Storbritannien har nu ett utökat ansvar för att säkerställa att produkterna uppfyller EU-krav.
- Anmälda organ: Tillverkare som anlitat anmälda organ i Storbritannien för typkontroll och produktionskontroll måste nu uppfylla nya krav.
Brexit har alltså skapat en rad nya utmaningar och möjligheter för företag som handlar med Storbritannien. Det är viktigt att vara medveten om de nya reglerna och kraven för att undvika problem och kostnader.
KÄLLOR
- https://www.msb.se/sv/amnesomraden/skydd-mot-olyckor-och-farliga-amnen/produktsakerhet-och-marknadskontroll/aktorernas-ansvar/andrade-roller-inom-handeln-efter-brexit/
- https://jordbruksverket.se/mat-och-drycker/handel-och-marknad/handelspolitik/brexit
- https://www.kommerskollegium.se/importera--exportera/eus-handelsavtal/storbritannien-efter-brexit/handla-med-varor-med-storbritannien/