Vad gäller för import och export av djur och växter, och vilka regler måste jag följa?

Import och export av djur och växter är noga reglerat för att skydda både miljön och den biologiska mångfalden.

Reglerna för import och export av djur och växter beror på om de är listade som hotade arter och om de ska transporteras inom eller utanför EU. Om du ska importera eller exportera hotade arter mellan Sverige och länder utanför EU behöver du i de flesta fall CITES-tillstånd.

För A- och B-listade arter behöver du CITES-tillstånd från både avsändarlandet och Jordbruksverket. Det är vanligtvis exportören som söker tillståndet hos CITES-myndigheten i det aktuella landet och sedan skickar en kopia på tillståndet till dig. I många ärenden gör Naturvårdsverket en vetenskaplig prövning av importen. CITES-tillståndet, i original, ska visas upp vid tullkontrollen och vidimeras av tullen.

Kommersiella aktiviteter är förbjudna med A- och B-listade djurarter inom Sverige och EU, men det finns undantag. För A-listade arter behöver du CITES-intyg, medan för B-listade arter behöver du kunna visa exemplarets lagliga bakgrund med dokument som till exempel kopia på importtillstånd. Om du ska sälja eller köpa exemplar som innehåller någon eller några B-listade arter måste dokument som visar exemplarets lagliga bakgrund följa med vid köpet.

Förutom CITES-reglerna finns det även bestämmelser om artskydd som du kan behöva följa när du genomför kommersiella aktiviteter med hotade djurarter eller produkter av hotade djurarter. Artskyddsförordningen förbjuder förvaring, transport, export och import av vissa djur och växter.

Tänk på att förflyttning av CITES-listade exemplar mellan EU och Storbritannien från och med den 1 januari 2021 kräver import- och exporttillstånd och att sådana exemplar måste importeras och exporteras via godkända tullkontor.

Fler frågor du kan ställa

Loading...