Vilka regler gäller för att hålla djur, särskilt när det gäller djurskydd och djurhållning?

I Sverige finns det detaljerade regler om djurskydd och djurhållning för att säkerställa djurens välbefinnande och hälsa.

Det finns flera regler och bestämmelser som gäller för att hålla nötkreatur, med fokus på djurskydd och djurhållning. Du ska behandla dina djur väl, skydda dem mot onödigt lidande och sjukdomar, och ge dem en bra miljö och möjlighet att bete sig naturligt. Det är viktigt att du ser till dina djur minst en gång per dag och oftare för nyfödda, sjuka eller skadade djur. Du får inte styra dina djur med elektriska stötar, förutom elstängsel utomhus och elavvisare på fodervagnar. Djuren ska kunna röra sig på ett naturligt sätt och vila ordentligt.

Det är viktigt att du håller rent omkring dina djur, genom att göra rent och gödsla ut stallet minst en gång per dag. Du ska även rengöra stallet noggrant minst en gång per år. Du ska kunna driva djuren på rätt sätt, utan att slå eller driva på dem med redskap som lätt kan skada dem. Operativa ingrepp ska utföras av djurhälso­personal, oftast en veterinär. Avhorning av kalvar får utföras av den som har gått en godkänt kurs, under förutsättning att det sker innan kalvarna är 8 veckor gamla.

Du får inte betäcka en kviga eller ko med en tjur om det går att förutse svårigheter vid förlossningen. Kor och kvigor ska kalva lösgående, men får vara uppbundna under kalvningen om det skulle uppstå problem. Du måste ha en eller flera kalvningsboxar och du bör göra rent kalvningsboxarna noga före varje kalvning. Du ska sköta dina kalvar väl, ge dem råmjölk senast 6 timmar efter födseln och se till dem minst två gånger per dag.

Det är viktigt att kalvarna har fri tillgång till grovfoder och du får inte binda upp kalvar. Du bör aldrig hålla kalvar i ensambox om de är över 8 veckor gamla, om du inte har färre än 6 kalvar i din besättning. Innan du flyttar en kalv till en annan besättning bör den vara minst 1 månad gammal. Om du tar emot fler än 50 kalvar på 1 år måste du ha ett mottagningsstall.

Varje dag ska du ge dina nötkreatur foder som har god kvalitet och lämplig struktur. Fodergivan ska garantera att dina nötkreatur får en tillräcklig, allsidig och välbalanserad näringstillförsel. Du får bara köpa foder från registrerade foderföretagare. Dina nötkreatur ska ha dricksvatten av god kvalitet minst 2 gånger per dygn. Utforma och placera utfodrings- och vattningssystem så att dina djur kan äta och dricka lugnt och naturligt.

Du kan läsa mer om alla regler och bestämmelser på Jordbruksverkets hemsida.

Det är viktigt att du är medveten om alla regler och bestämmelser som gäller för att hålla nötkreatur. Genom att följa dem kan du säkerställa att dina djur mår bra och att du uppfyller kraven för en god djurhållning.

Fler frågor du kan ställa

Loading...