Vad gäller vid införsel av djur och växter?
Det finns regler för att skydda Sverige från skadedjur och sjukdomar som kan spridas via djur och växter.
Reglerna för införsel av djur och växter är komplexa och beror på vilket land de kommer ifrån. En viktig faktor är om de är listade i CITES, som är en internationell konvention om skydd av hotade arter.
Om du importerar arter som finns i EU-bilaga A, till exempel vildfångade djur, krävs ett särskilt tillstånd. För C-listade arter behöver du CITES-tillstånd eller ursprungsintyg från avsändarlandet. För D-listade arter räcker det med en importanmälan.
Dessutom kan det finnas andra regler som gäller för att förhindra spridning av smittsamma sjukdomar. Om du är osäker på vilka regler som gäller för den art du planerar att importera, kontakta Jordbruksverket.
Kom ihåg att det är förbjudet att importera vildfångade djur som listas i EU-bilaga A, om inte särskilda undantag görs.
Om du exporterar eller återexporterar D-listade arter behöver du inte ha några tillstånd. För A-, B- och C-listade arter behöver du CITES-tillstånd för export från Jordbruksverket.
När du exporterar eller återexporterar personliga tillhörigheter eller hushållsföremål från en A- eller B-listad art som tidigare importerats till EU behöver du inget CITES-tillstånd, men du behöver kunna visa tullen att du har införskaffat föremålet på lagligt sätt.
Du som inte bor permanent i ett EU-land får ta med personliga tillhörigheter eller hushållsföremål från eller till ett land utanför EU utan att ha ett CITES-tillstånd för import eller export. Det gäller alla A-, B-, C- och D-listade arter.
Kom ihåg att varorna inte får användas i kommersiella aktiviteter.