Hur fungerar adoption och vilka krav ställs?

Adoption är en process där du får vårdnaden och föräldraskapet över ett barn som inte är biologiskt ditt. Det finns strikta krav för att bli godkänd.

Adoption inom Sverige kan ske på två sätt: nationell adoption och internationell adoption. Nationell adoption kräver ett beslut från tingsrätten och kan handla om närståendeadoption eller om ett barn tas om hand av familjehemsföräldrar. Både barn och vuxna kan adopteras, men en adoption av en vuxen kräver en särskild anledning och samtycke från den som adopteras.

För att bli adoptivförälder måste du vara minst 18 år gammal och bedömas vara lämplig enligt barnets bästa. Socialnämnden i kommunen gör en adoptionsutredning för att bedöma om du är lämplig. Adoption får inte ske mot betalning och det är förbjudet att ge eller utlova ersättning för en adoption.

En adoption får juridiska konsekvenser, bland annat för arvsrätten och vårdnaden om barnet. Adoptivbarnet har samma juridiska rättigheter som ett biologiskt barn och ärver adoptivföräldrarna och deras släktingar. Adoptionen kan bara upphöra om den adopterade blir adopterad på nytt.

Fler frågor du kan ställa

Loading...