Hur fungerar reglerna för import och export av djur och växter?

Reglerna för import och export av djur och växter syftar till att skydda både den svenska miljön och den biologiska mångfalden globalt.

Reglerna för import och export av djur och växter är komplexa och beror på vilken art det gäller, var den kommer ifrån och vad den ska användas till. Det är därför viktigt att du sätter dig in i reglerna innan du importerar eller exporterar något. Reglerna för import och export av djur och växter är fastställda av CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Flora and Fauna). CITES är ett internationellt avtal som syftar till att skydda hotade djur och vilda växter från överexploatering.

Om du importerar eller exporterar djur eller växter som omfattas av CITES ska du ha ett CITES-tillstånd.

Du behöver även ansöka om importtillstånd från Jordbruksverket om du vill importera djur, växter eller produkter från hotade arter. Jordbruksverket prövar din ansökan i samråd med Naturvårdsverket. Du kan behöva fler tillstånd än CITES-tillstånd för att få importera levande djur eller djurprodukter. Det beror på att det finns en risk för spridning av smittsamma sjukdomar vid import från ett land utanför EU. När det gäller levande djur krävs ibland karantän eller isolering under en tid.

Du kan läsa mer om vilka regler som gäller för import och export av djur och växter på Jordbruksverkets webbplats.

Det finns en mängd olika regler beroende på vilken art det gäller, var den kommer ifrån och vad den ska användas till. För mer information om vilka regler som gäller i just ditt fall, kontakta Jordbruksverket.

Fler frågor du kan ställa

Loading...