Vad får jag ta med mig in i Sverige från utlandet?

Det finns regler för vad du får ta med dig in i Sverige. Det beror på varifrån du kommer och vad du tar med dig.

Det beror på vilket land du kommer ifrån och vilken typ av mat eller dryck du vill ta med dig. Om du kommer från ett land inom EU får du i princip ta med dig alla typer av livsmedel för personligt bruk. Om du kommer från ett land utanför EU gäller strikta regler för att förhindra spridning av djursjukdomar och växt­skadegörare.

Du får ta in alla typer av mat och dryck från andra europeiska länder som följer EU:s regler, inklusive Nordirland, Schweiz och Liechtenstein. Du får även ta in livsmedel av animaliskt ursprung (till exempel mjölk, ägg eller kött) från San Marino, Andorra, Island, Norge, Färöarna (viktgräns), Grönland (viktgräns).

Det är förbjudet att ta in vissa livsmedel, både animaliskt och vegetabiliskt ursprung, från länder utanför EU. Livsmedel av animaliskt ursprung kan sprida smittor som till exempel mul- och klövsjuka och svinpest. Det är även förbjudet att ta in en del färska frukter, grönsaker och färska växtdelar, om de kommer från länder utanför EU eller från Kanarieöarna.

För att ta in färska frukter, grönsaker, örter och andra färska växtdelar från ett land utanför EU behöver du oftast ett sundhets­certifikat. Detta intygar att växterna och växtdelarna uppfyller EU:s krav på att vara fria från växt­skadegörare. Du får antagligen betala en avgift för certifikatet.

Du får ta in maximalt 2 kilo av honung, insekter, ägg, sniglar, levande ostron, grodlår och andra livsmedel som inte är förbjudna för att de innehåller kött- eller mjölkprodukter eller animaliska fetter.

Om du vill ta in produkter eller mängder som inte passar in ovan kan du eventuellt ta in dem genom kommersiell import. Men då måste du kontakta Livsmedelsverket och Tullverket i god tid innan importen för att ta reda på vilka krav som finns.

Om en produkt som är förbjuden att ta in finns i ditt bagage eller i en postförsändelse stoppas den av Tullverket. Tullverket kan beslagta produkten och även rapportera smugglingsbrott.

Det är mottagarlandet som bestämmer vilken typ av livsmedel du får ta in, så det är bästa att kontakta ambassaden i landet du ska resa till för mer information.

Tänk på att det finns extra regler om du vill ta in livsmedels­­produkter från hotade djur eller särskilt skyddsvärda arter, till exempel kaviar från stör eller björnkött.

Fler frågor du kan ställa

Loading...