Vad gör Sverige för att skydda hotade arter?

Sverige har en rad åtgärder för att skydda hotade arter, både genom lagstiftning och praktiska insatser.

Sverige har en rad åtgärder för att skydda hotade arter, både genom lagstiftning och genom praktiska insatser. Några av de viktigaste åtgärderna inkluderar:

  • Fridlysning: Cirka 585 av Sveriges 50 000 arter är fridlysta i hela landet. Det innebär att det är förbjudet att döda, fånga eller skada dem. Exempel på fridlysta arter är alla orkidéer, groddjur, kräldjur, fladdermöss och vilda fåglar.
  • Skyddade områden: Sverige har många olika typer av skyddade områden, som naturreservat, nationalparker och Natura 2000-områden. Dessa områden har särskilda regler som syftar till att bevara arter och deras livsmiljöer.
  • Åtgärdsprogram: Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten har tagit fram åtgärdsprogram för hotade arter och naturtyper. Dessa program beskriver hur åtgärder kan genomföras för att rädda hotade arter och deras livsmiljöer.
  • Internationella avtal: Sverige är med i flera internationella avtal som syftar till att skydda arter, exempelvis CITES-konventionen som reglerar handel med hotade arter.
  • Samverkan: Naturvårdsverket arbetar tillsammans med länsstyrelserna, andra myndigheter, markägare och verksamheter för att skydda hotade arter.

Utöver dessa åtgärder arbetar Sverige även med att motverka de hot som arter utsätts för, som exempelvis habitatförstörelse, klimatförändringar och invasiva arter.

För mer information om artskydd i Sverige, besök Naturvårdsverkets webbplats: https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/arter-och-artskydd/

Fler frågor du kan ställa

    Loading...