Vad innebär kränkande särbehandling?
Kränkande särbehandling är en form av negativ behandling på arbetsplatsen där en person systematiskt utsätts för nedsättande eller diskriminerande beteende. Detta kan handla om mobbning, utfrysning eller att någon förnedras inför andra. Kränkande särbehandling är ett allvarligt arbetsmiljöproblem som kan leda till psykisk ohälsa och skada den drabbades självkänsla. Enligt arbetsmiljölagen är arbetsgivaren skyldig att förebygga och motverka kränkande särbehandling på arbetsplatsen. Om du blir utsatt för detta är det viktigt att du anmäler händelserna till din arbetsgivare eller fackliga organisation. Det är arbetsgivarens ansvar att skapa en trygg och säker arbetsmiljö där ingen ska behöva känna sig utsatt.
För dig som vill veta mer
Kränkande särbehandling är ett begrepp som ofta används för att beskriva oacceptabla beteenden på arbetsplatsen, där en individ utsätts för negativ behandling som kan skada både psykiskt och socialt. Det kan handla om allt från mobbning, utfrysning, förtal, till att någon förnedras eller diskrimineras på grund av exempelvis kön, ålder, etnicitet eller funktionsvariation. Ofta sker detta systematiskt under en längre tid, och kan leda till allvarliga konsekvenser för den utsatte, både på arbetsplatsen och privat.
Arbetsmiljölagen ställer tydliga krav på att arbetsgivare ska förebygga och hantera kränkande särbehandling. Detta innebär att arbetsgivaren har en skyldighet att skapa en arbetsmiljö där anställda kan känna sig trygga och respekterade. En policy mot kränkande särbehandling är ett viktigt steg i detta arbete, liksom att informera och utbilda chefer och medarbetare om hur man känner igen och hanterar sådana situationer. Ett bra arbetsklimat bygger på öppenhet, respekt och samarbete, och arbetsgivaren måste agera så snart det finns tecken på att någon behandlas illa.
Om du känner dig utsatt för kränkande särbehandling är det viktigt att agera. Ett första steg kan vara att prata med en chef eller HR-avdelningen om vad du har upplevt. Du kan också vända dig till ditt fackförbund eller skyddsombud, som kan ge dig stöd och hjälpa dig vidare. Det är avgörande att arbetsgivaren tar anmälningar på allvar och vidtar åtgärder för att undersöka och stoppa den kränkande behandlingen.
Kränkande särbehandling kan få allvarliga konsekvenser för den som drabbas, som ångest, depression eller andra psykiska besvär. Därför är det viktigt att söka hjälp och inte bära på problemen själv. Det finns stöd att få från både arbetsplatsens hälsovård och externa resurser, såsom företagshälsovården eller psykologer.
För att motverka kränkande särbehandling är det viktigt att vi alla bidrar till en arbetsmiljö där alla känner sig välkomna och respekterade. Ingen ska behöva utstå mobbning eller diskriminering på sin arbetsplats, och genom att arbeta aktivt med dessa frågor kan vi skapa en bättre och tryggare arbetsmiljö för alla.Exempel på kränkande särbehandling kan vara:
- Att ständigt bli avbruten i samtal.
- Att bli utsatt för nedlåtande kommentarer eller skämt.
- Att bli utesluten från viktiga beslut eller möten.
- Att bli utsatt för mobbning.
Om du upplever kränkande särbehandling på din arbetsplats kan du kontakta ditt fackförbund eller Arbetsmiljöverket för rådgivning och hjälp.
OBS! Informationen på den här sidan är inte juridisk rådgivning. Om du är osäker på dina rättigheter bör du kontakta en jurist.