Vilka rättigheter har intagna under sin tid i anstalt?

Intagna i Sverige har grundläggande mänskliga rättigheter, som skyddas av lag och internationella konventioner.

Intagna i Sverige har ett antal rättigheter som garanteras enligt fängelselagen (2010:610). Dessa rättigheter är utformade för att säkerställa att intagna behandlas med respekt, har möjlighet att delta i aktiviteter som bidrar till deras anpassning i samhället och att deras frihet begränsas så lite som möjligt.

Några av de viktigaste rättigheterna för intagna är:

  • Respektfull behandling: Intagna ska bemötas med respekt för sitt människovärde och med förståelse för de särskilda svårigheter som är förenade med frihetsberövandet.
  • Sysselsättning och ersättning: Intagna har rätt till sysselsättning i form av arbete, utbildning, brotts- och missbruksrelaterad programverksamhet eller annan strukturerad verksamhet. De har även rätt till ersättning för utfört arbete.
  • Fritid: Intagna ska ges möjlighet till fritidsaktiviteter, såsom att vistas utomhus, ägna sig åt fysisk aktivitet och följa vad som händer i omvärlden.
  • Personliga tillhörigheter: Intagna får ta emot och inneha böcker, tidskrifter och tidningar, samt andra personliga tillhörigheter som är motiverade med hänsyn till verkställigheten.
  • Gemensamhet och avskildhet: Intagna ska ges möjlighet att vistas i gemensamhet under vissa delar av dagen och har rätt att begära avskildhet under sin fritid. Avskildhet från andra inttagna kan även ske av ordnings- och säkerhetsskäl.
  • Besök och andra kontakter: Intagna får ta emot besök och kommunicera med andra personer genom elektronisk kommunikation. Dessa kontakter kan dock begränsas av säkerhetsskäl.
  • Hälso- och sjukvård: Intagna har rätt till tillgång till hälso- och sjukvård i anstalt. Om det är nödvändigt ska intagna få läkarundersökning.
  • Permission: Intagna kan beviljas permission, vilket innebär tillfällig vistelse utanför anstalt.

Det är viktigt att komma ihåg att dessa rättigheter kan begränsas i vissa specifika fall. Intagna bör vara medvetna om sina rättigheter och inte vara rädda för att fråga personalen om de inte förstår något eller känner att deras rättigheter kränks.


 

Fler frågor du kan ställa

Loading...