Vad är ett ramavtal?
Ett ramavtal är ett avtal som anger övergripande villkor för flera upphandlingar under en längre tid.
Ett ramavtal är ett avtal som ger en upphandlande myndighet rätt att beställa varor, tjänster eller byggentreprenader från en eller flera leverantörer under en viss tid. Ramavtalet anger vilka villkor som gäller för leverantören och vilka varor, tjänster eller byggentreprenader som myndigheten kan beställa.
Ramavtalet kan exempelvis innehålla information om pris, leveranstid, betalningsvillkor och andra villkor som är relevanta för upphandlingen. Det kan också innehålla bestämmelser om hur ändringar i ramavtalet ska ske.
Efter att ramavtalet har ingåtts kan myndigheten beställa varor, tjänster eller byggentreprenader från leverantören utan att behöva genomföra en ny upphandling.
Flera leverantörer kan ingå i ett och samma ramavtal.
Ramavtalet används ofta för att skapa en långsiktig relation mellan myndigheten och leverantören och kan underlätta och effektivisera upphandlingen. Ramavtal kan också vara ett bra sätt att säkra leverans av varor eller tjänster under en längre period.
Ramavtal kan användas för att upphandla olika typer av varor, tjänster eller byggentreprenader, till exempel:
- kontorsmaterial
- IT-tjänster
- byggtjänster
- konsulttjänster
- transporttjänster
För att kunna ingå ett ramavtal ska myndigheten först genomföra en upphandlingsprocess enligt de regler som gäller för offentlig upphandling. Ramavtalet ska sedan ingås med den eller de leverantörer som vunnit upphandlingen.
Enligt lagen om offentlig upphandling får ett ramavtal ändras utan en ny upphandling, om ändringen görs med stöd av någon bestämmelse i 9-14 §§.
Ramavtalet ska ingå med den eller de leverantörer som vunnit upphandlingen.
Mer information om ramavtal finns på webbplatsen för Konkurrensverket.