Vad gäller för skolplikten och undantag från den?
Skolplikten i Sverige gäller alla barn och ungdomar mellan 6 och 17 år, men det finns undantag för vissa elever.
Skolplikten gäller i Sverige från höstterminen det år barnet fyller sex år till och med det år barnet fyller 17 år. Den som har vårdnaden om ett skolpliktigt barn ska se till att barnet fullgör sin skolplikt.
Det finns dock ett antal undantag från skolplikten. Om eleven före den tidpunkt som framgår av 12 eller 13 § uppfyller de betygskriterier som minst ska uppfyllas för den skolform där eleven fullgör sin skolplikt, upphör skolplikten. Skolplikten kan också upphöra ett år senare, dock senast när eleven fyller 18 år. Frågan om skolpliktens förlängning prövas av hemkommunen, för elever som går i specialskolan prövas frågan av Specialpedagogiska skolmyndigheten.
En elev har rätt att slutföra den högsta årskursen i grundskolan, anpassade grundskolan eller specialskolan, även om skolplikten upphör innan dess. Det finns även möjlighet att slutföra utbildningen under ytterligare två år efter skolpliktens upphörande, om eleven inte har uppfyllt de betygskriterier som minst ska uppfyllas för respektive skolform.
En elev i specialskolan som enligt 6 § första stycket 1 har tagits emot i specialskolan på grund av sina funktionsnedsättningar och inte kan få tillfredsställande förhållanden i anpassade gymnasieskolan eller gymnasieskolan, får efter det att skolplikten har upphört och i mån av plats genomgå ytterligare utbildning i specialskolan till och med vårterminen det kalenderår eleven fyller 21 år, om eleven inte bedöms ha förmåga att fullfölja utbildningen enligt andra stycket.
Frågan om rätt att slutföra skolgången efter skolplikten prövas av hemkommunen, för elever som går i specialskolan prövas frågan av Specialpedagogiska skolmyndigheten.
Om en elev har upprepad eller längre frånvaro från den verksamhet som avses i 17 § ska rektorn, oavsett om det är fråga om giltig eller ogiltig frånvaro, se till att frånvaron skyndsamt utreds om det inte är obehövligt. Utredningen ska genomföras i samråd med eleven och elevens vårdnadshavare samt med elevhälsan. Om förutsättningarna för en utredning om särskilt stöd enligt 3 kap. 7 § är uppfyllda ska även en sådan utredning inledas. När en utredning om en elevs frånvaro har inletts ska rektorn se till att frånvaron snarast anmäls till huvudmannen.
Om en skolpliktig elev inte fullgör sin skolgång och detta beror på att elevens vårdnadshavare inte har gjort vad denne är skyldig att göra för att så ska ske, får hemkommunen förelägga elevens vårdnadshavare att fullgöra sina skyldigheter. För en elev i specialskolan, sameskolan eller förskoleklass vid en skolenhet med specialskola eller sameskola är det i stället huvudmannen för respektive skolform som får förelägga elevens vårdnadshavare att fullgöra sina skyldigheter. Ett föreläggande enligt första stycket får förenas med vite. Ett beslut om föreläggande gäller omedelbart om inte annat beslutas.
Det är viktigt att komma ihåg att detta bara är en översikt över skolplikten och de undantag som gäller. Det är alltid bäst att kontakta hemkommunen eller Skolverket för mer information om vad som gäller i ett specifikt fall.