Vilken åldersgräns gäller för att kunna ansöka om försörjningsstöd?
Det finns ingen specifik åldersgräns för att ansöka om försörjningsstöd. Kriterierna handlar om behov och ekonomisk situation. För att ansöka om försörjningsstöd (tidigare kallat socialbidrag) måste du vara 18 år eller äldre. Det betyder att du behöver ha fyllt 18 år för att själv kunna skicka in en ansökan till socialtjänsten i din kommun. Om du är under 18 år är det dina vårdnadshavare som har försörjningsansvaret. Det innebär att de är ansvariga för att du har mat, bostad och andra nödvändiga saker. Det finns dock vissa undantag. Om du är under 18 år och saknar föräldrar eller annan försörjning, kan socialtjänsten hjälpa dig genom särskilda insatser. För att ansöka om försörjningsstöd kontaktar du socialtjänsten i din kommun. Du kan oftast ansöka via deras webbplats eller genom ett personligt möte.
Försörjningsstöd är ett ekonomiskt stöd för personer som inte kan försörja sig själva. Det kan gälla om du har blivit arbetslös, har låg inkomst eller av någon annan anledning inte kan betala för dina grundläggande behov.
Stödet täcker kostnader för:
- Mat och kläder
- Bostad (hyra och el)
- Vissa sjukvårdskostnader
- Nödvändiga hushållsutgifter
Rätten till försörjningsstöd gäller den som inte själv kan tillgodose sina behov eller få dem tillgodosedda på annat sätt. Detta gäller oavsett ålder, men bedömningen av behovet görs individuellt. Lagtexten nämner dock specifika regler för inkomster från hemmavarande barn och skolungdomar under 21 år, dessa inkomster kan påverka rätten till stöd.
För personer som kan arbeta, är ett villkor för försörjningsstöd att de står till arbetsmarknadens förfogande. Detta kan dock variera beroende på individuella omständigheter och godtagbara skäl kan finnas för att bevilja stöd även om man inte står till arbetsmarknadens förfogande.
Sammanfattningsvis är åldern inte den avgörande faktorn, utan snarare den enskildes behov och förmåga att försörja sig själv.