Hur fungerar skolvalet och vilka regler gäller?
Skolvalet ger dig möjlighet att välja vilken skola ditt barn ska gå i.
När du väljer skola för ditt barn i Sverige, är det viktigt att vara medveten om de regler som gäller. Om du vill att ditt barn ska gå i en kommunal skola, är huvudregeln att du kan välja vilken skola du vill inom din kommun, så länge det finns plats. Kommunen måste erbjuda en plats i förskoleklass och grundskola till alla barn i kommunen som har rätt till utbildning. Det finns dock undantag, till exempel om det skulle medföra betydande organisatoriska eller ekonomiska svårigheter för kommunen, eller om det är nödvändigt med hänsyn till övriga elevers trygghet och studiero. Kommunen kan då bestämma vilken skola barnet ska gå i, även om det inte är den skola som du önskat.
Om du vill att ditt barn ska gå i en fristående skola, så är det inte alltid garanterat att det finns plats. Fristående skolor har en viss frihet att själva bestämma vilka principer som ska användas vid antagning. Skolinspektionen godkänner vilka urvalsgrunder som får användas, exempelvis anmälningsdatum, syskonförtur, geografisk närhet eller vissa verksamhetsmässiga samband. Fristående skolor som är resursskolor har dock särskilda regler, som gäller från och med höstterminen 2024.
Du kan också välja en skola i en annan kommun än din hemkommun, om det finns särskilda skäl för det. Innan den andra kommunen fattar beslut om att ta emot ditt barn eller din elev ska den hämta in ett yttrande från din hemkommun.