Vilka stödinsatser och program kan jag delta i?
Det beror på din situation och vad du behöver hjälp med. Berätta mer om vad du är intresserad av så kan vi hitta rätt stöd för dig.
Det finns flera olika stödinsatser och program som du kan delta i beroende på dina specifika behov och situation. Här är några exempel:
- Extra anpassningar: Anpassningar i undervisningen för att möta elevens individuella behov.
- Särskilt stöd: Utformas i ett åtgärdsprogram och kan innefatta olika stödåtgärder som till exempel anpassad studiegång eller distansundervisning.
- Anpassad studiegång: En form av särskilt stöd som innebär att eleven får en anpassad studiegång med fokus på vissa ämnen.
- Anpassad timplan: En stödåtgärd som kan användas för nyanlända elever som har tagits emot inom skolväsendet i högstadiet i grundskolan eller specialskolan och vars kunskaper har bedömts.
- Distansundervisning: En form av särskilt stöd som kan användas för elever som inte kan delta i den ordinarie undervisningen på grund av en dokumenterad medicinsk, psykisk eller social problematik.
- Särskild undervisning i hemmet eller på annan lämplig plats: En möjlighet för elever som inte kan delta i den ordinarie undervisningen på grund av särskilda skäl.
- Individuellt anpassat program: En anpassning av utbildningen i gymnasieskolan eller anpassade gymnasieskolan som gör att eleven kan byta ut vissa kurser.
- Reducerat program: En möjlighet för elever med påtagliga studiesvårigheter att bli befriade från undervisning i vissa kurser.
- Förlängd undervisning: En möjlighet för elever att fördela undervisningen på ett nationellt program över längre tid än tre år.
För att få reda på vilka stödinsatser och program som är relevanta för dig, prata med din lärare, rektor eller skolans elevhälsa. De kan hjälpa dig att utreda dina behov och hitta de bästa lösningarna för din situation.