Hur regleras arbetsmiljön vid distansarbete eller hemarbete?

Arbetsmiljölagen gäller även vid distansarbete, men ställer särskilda krav på arbetsgivaren att säkerställa en säker och hälsosam arbetsmiljö på distans.

Arbetsgivaren har huvudansvaret för arbetsmiljön oavsett om arbetstagaren själv vill jobba på distans eller om det sker på arbetsgivarens initiativ. En viktig del i detta ansvar för arbetsgivaren är att förmedla kunskap om arbetsmiljön och informera arbetstagarna om vad de själva behöver tänka på om de ska arbeta från en distansarbetsplats. En arbetsgivare som förutsätter att arbetet utförs på distans och inte tillhandahåller en arbetsplats har ett större ansvar för hur distansarbetsplatsen utformas.

Arbetsmiljöverket har inte tagit ställning till lägsta nivå på utrustning på distansarbetsplatsen. Som arbetsgivare måste du även tänka på arbetstagarnas psykosociala arbetsmiljö, även när medarbetarna arbetar på distans. Utifrån 9 § Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö, AFS 2015:5, ska arbetsgivaren till exempel se till att arbetsuppgifter och befogenheter som tilldelas arbetstagarna inte ger upphov till ohälsosam arbetsbelastning. Den organisatoriska och sociala arbetsmiljön följs upp med adekvata frågor och genom att vara uppmärksam på avvikelser som man upptäcker i den kontinuerliga dialogen. Jobbar arbetstagaren på distans är kommunikation kring eventuella brister i arbetsmiljön extra viktigt. Arbetsgivaren behöver regelbundet stämma av arbetstagarens arbetssituation.

Arbetsmiljölagen tar också upp arbetstagarens eget ansvar för sin arbetsmiljö. Arbetstagaren ska vara medveten om vilka risker som kan finnas i arbetsmiljön, veta hur dessa kan minimeras samt förstå att hen har ett ansvar att föra en dialog med chefen om sådant som inte fungerar.

Arbetsgivaren har ansvar för att förvissa sig om att distansarbetsplatsen är funktionell och ergonomisk och att medarbetaren kan arbeta ostört och begränsa sitt arbete i linje med den överenskomna arbetstiden. En förutsättning för att arbetsgivaren ska kunna förvissa sig om att arbetsmiljön sammantaget är tillfredsställande är att chef och medarbetare har en välfungerande dialog om arbetsmiljön på distansarbetsplatsen. Detta är ett gemensamt ansvar vilket också ska framgå av riktlinjerna. Dialogen ska omfatta såväl fysiska, som psykosociala och organisatoriska arbetsmiljöaspekter och arbetstagaren ska meddela om det uppstår arbetsmiljöproblem samt tillåta att arbetsgivaren, efter kontakt med arbetstagaren, får besöka denne på distansarbetsplatsen.

Det är bra om det i riktlinjerna tydliggörs att överenskommelsen kan upphävas med omedelbar verkan om arbetsgivaren inte anser att distansarbetsplatsen är en bra och säker arbetsplats.

Fler frågor du kan ställa

Loading...