Vad görs för att underlätta språkinlärning och arbetsmarknadsintegration för nyanlända?
Sverige satsar på att underlätta språkinlärning och arbetsmarknadsintegration för nyanlända genom en rad olika insatser.
Ett exempelp är projektet Samverkan Gävleborg 2022 som syftar till att göra det lättare för tredjelandsmedborgare att komma in i samhället. De arbetar med att utveckla samverkan mellan myndigheter så att fler får möjlighet att försörja sig själva. Ett av projektets syften är att minska de strukturella hindren för nyanlända genom samverkan, minskade väntetider, tillgång till nätverk och praktisk språkträning.
Projektet Samverkan Gävleborg 2022 erbjuder olika resurser för språkutveckling. Exempelvis:
- Digikunskaps utbildningspaket: Ett utbildningspaket som fokuserar på grundläggande IT-färdigheter och digitala verktyg, vilket kan vara användbart för att hitta information, kontakta myndigheter och få tillgång till resurser online.
- Praktisk språkträning: Projektet erbjuder praktisk språkträning genom olika aktiviteter som språkcaféer, studiecirklar och föreningsaktiviteter.
- "Hälsa för Alla": Ett koncept som utvecklats av RF-SISU Gävleborg, där nyanlända får lära sig mer om fysisk aktivitet, hälsosam livsstil och föreningskunskap. Detta kan bidra till att integrera dem i det svenska samhället och ge dem nya kontakter.
Utöver detta arbetar projektet med att identifiera och minska hinder som påverkar arbetsmarknadsintegrationen, såsom väntetider och brist på information. Genom att erbjuda stöd och vägledning i samverkan med arbetsförmedlingen och andra myndigheter, strävar projektet efter att främja en smidigare övergång till arbetslivet.
Hela projektet fokuserar på samverkan och att skapa en starkare koppling mellan nyanlända och det svenska samhället. Genom att erbjuda olika resurser och aktiviteter, syftar projektet till att underlätta för nyanlända att etablera sig i Sverige och integrera i arbetslivet.
Det finns även lokala projekt som ISU (Ingen ska lämnas utanför) som riktar sig till äldre utrikesfödda personer som befinner sig i socialt utanförskap och saknar meningsfull vardag. Syftet med detta projekt är att inkludera äldre utrikesfödda i samhället genom att skapa socialt nätverk, främja språkinlärning och stärka KASAM.
Projektet Café världen och Digital Inkludering erbjuder digitaliseringskurser för att främja etableringen i samhället.
Projektet FUN (Främja ungas närvaro) syftar till att öka närvaro och därmed behörighet till gymnasiet för ungdomar i åldern 13-16 år. UNG (Ung Nu Gävleborg) riktar sig till unga som varken arbetar eller studerar för att föra dessa närmare arbete och studier samt SamSTART som ska bidra till att fler ungdomar med funktionsnedsättning etablerar sig på arbetsmarknaden.
Samverkan Gävleborg 2022 är ett ambitiöst projekt som arbetar med att underlätta integrationen för tredjelandsmedborgare. De arbetar med att minska strukturella hinder, öka kunskapen om det svenska samhället och skapa möjligheter till att hitta arbete.