Finns det rekommendationer kring skärmtid för barn?

Det finns rekommendationer kring skärmtid för barn, men de är inte alltid exakta. För små barn under 2 år rekommenderas att skärmtid undviks helt, förutom vid videosamtal. För barn mellan 2 och 5 år föreslås högst en timme per dag. För äldre barn och tonåringar finns inga fasta tidsgränser, men det är viktigt att skärmtiden inte ersätter sömn, fysisk aktivitet eller socialt umgänge. Det är också bra att vuxna pratar med barnen om vad de gör vid skärmen. Kvaliteten på innehållet och balansen med andra aktiviteter är viktigare än exakta minuter.

Svenska myndigheter har tagit fram rekommendationer för skärmanvändning bland barn och unga. Syftet är att främja en bättre balans mellan skärmtid och andra viktiga delar av livet, som fysisk aktivitet, sömn och hälsofrämjande aktiviteter, samt att minska exponeringen för olämpligt innehåll. 

Det handlar mer om balans än om exakta tidsgränser. Skärmar finns i allt från mobiltelefoner och surfplattor till tv-apparater och datorer, och de är en del av barns vardag. Därför har både svenska myndigheter och internationella organisationer tagit fram vägledande råd för föräldrar och vuxna som vill skapa sunda vanor för barnen.

Rekommendationerna inkluderar att barn under 2 år helst inte ska använda skärmar alls. För äldre barn rekommenderas att skärmtiden begränsas så att den inte tränger undan sömn, fysisk aktivitet, relationer, måltider och skolarbete. 

Istället för att räkna minuter uppmuntras föräldrar att tänka på vad barnen faktiskt gör vid skärmen. Att se på lärorika program, spela pedagogiska spel eller ha kontakt med vänner online kan vara utvecklande. Däremot bör innehåll som är våldsamt eller olämpligt för barn undvikas. Det är också viktigt att prata med barnen om vad de ser, hur de känner och att vara närvarande när de använder digitala medier.

Ett bra tips är att ha gemensamma skärmregler i hemmet, till exempel skärmfri tid vid matbordet och innan läggdags. Det skapar trygghet och gör det lättare att ha en sund balans mellan skärm och andra aktiviteter.Som tumregel kan man räkna med max 1 timme per dag för barn 2–5 år, max 1–2 timmar för barn 6–12 år och max 2–3 timmar för barn 13–18 år. Det är också viktigt att följa åldersgränser för sociala medier och spel, samt att föräldrar aktivt styr innehållet och samtalar med barnen om deras digitala vanor. Dessutom bör skärmar inte användas innan läggdags och mobiler/surfplattor bör lämnas utanför sovrummet under natten. Föräldrarnas egna skärmvanor påverkar också barnen.

Det är viktigt att framhålla att även techbolagen behöver verka för att minska risken för negativa hälsoeffekter hos barn och unga som använder deras tjänster

Fler frågor du kan ställa

Loading...