Hur fungerar fribeloppet och hur påverkar det mitt studiestöd?
Fribeloppet är ett belopp du får tjäna varje månad utan att det påverkar ditt studiestöd.
Fribeloppet är en gräns för hur mycket inkomst du får ha utan att ditt studiemedel (bidrag och lån) eller ditt studiestartsstöd påverkas. Det gäller per kalenderhalvår, 1 januari-30 juni och 1 juli-31 december. Om du har högre inkomster än fribeloppet har du inte rätt till lika mycket studiemedel. Både bidrag och lån minskar. Du ska alltid meddela din beräknade inkomst för hela kalenderhalvåret, även om du har studiemedel eller studiestartsstöd under kortare tid.
Hur stort ditt fribelopp är beror på hur många veckor du studerar med studiemedel eller studiestartsstöd. Du kan öka ditt fribelopp genom att ansöka om studiemedel för färre veckor eller för en lägre studietakt än du faktiskt läser.
Om dina inkomster överstiger ditt fribelopp, minskar dina studiemedel. Både bidrag och lån minskar. Om du har bidrag och lån på heltid kan du räkna ut hur mycket det minskas med genom att multiplicera den inkomst som överstiger fribeloppet med 0,61. Det belopp som du får fram är så mycket dina studiemedel minskas med. Om beloppet blir lägre än 0,25 procent av prisbasbeloppet per vecka (i genomsnitt under kalenderhalvåret) kan du inte få studiemedel.
Om du misstänker att du kommer tjäna mer än fribeloppet kan det vara klokt att istället ansöka om studiemedel för färre veckor eller för en lägre studietakt. På så sätt ökar ditt fribelopp. Samtidigt sparar du veckor med studiemedel för framtiden.