Vilken hjälp kan jag få som brottsoffer?
Som brottsoffer har du rätt till stöd och hjälp från samhället.
Om du har blivit utsatt för brott har du rätt att få stöd och hjälp från olika myndigheter och organisationer. Vilken hjälp du kan få beror på vilken typ av brott du har utsatts för och dina individuella behov. Här är några exempel på den hjälp du kan få:
- Sjukvård: Du kan få hjälp med både fysiska och psykiska skador.
- Socialtjänsten: De kan erbjuda psykologiskt, socialt, ekonomiskt och praktiskt stöd.
- Brottsoffermyndigheten: De kan hjälpa dig med att ansöka om ersättning för skador som uppstått till följden av brottet.
- Ideella organisationer: Brottsofferjourer, kvinnojourer och andra organisationer kan erbjuda stöd och hjälp via e-post, chatt, telefon eller besök.
- Stödperson under förhör och rättegång: Du har rätt att ta med dig en stödperson under förhör hos polisen och i samband med rättegången.
- Målsägarbiträde: Du kan få juridiskt biträde, kostnadsfritt, om du till exempel har utsatts för ett sexualbrott, ett brott av någon närstående eller har en funktionsnedsättning.
- Vittnesstöd: De kan ge allmän information och stöd till vittnen och målsäganden före och efter en domstolsförhandling.
- Medling: Du kan möta gärningspersonen för att prata om brottet med hjälp av en opartisk medlare.
- Tolk: Du kan få kostnadsfri hjälp av en tolk om du är hörselskadad, döv, har en talskada eller har begränsade kunskaper i svenska.
- Hjälp vid funktionsnedsättning: Polisen anpassar sig till dina behov om du har en funktionsnedsättning.
Det finns många olika sätt att få hjälp om du har utsatts för brott. Kontakta polisen, Brottsoffermyndigheten eller en ideell organisation för att få mer information om vilka möjligheter du har.