Hur går en valprocess till?
En valprocess i Sverige består av flera steg, från valkampanjer till röstning och slutligen fastställande av resultatet.
Valprocessen till riksdagen börjar med att svenska medborgare över 18 år får rösta. Det går att rösta i förväg eller på valdagen. Sverige är indelat i 29 valkretsar och rösterna fördelas först mellan partierna och därefter mellan kandidaterna i en valkrets. Varje parti måste få minst 4% av rösterna för att få mandat i Riksdagen. Det finns 349 platser i riksdagen att fördela (mandat). Antalet mandat som ett parti får står i proportion till antalet röster som partiet har fått i valet. Antalet mandat som varje valkrets har beror på hur många personer det finns som har rösträtt i valkretsen. 39 mandat fördelas som utjämningsmandat för att göra fördelningen mellan partierna så proportionell mot antalet röster som möjligt.
Efter valdagen räknas rösterna av länsstyrelserna, och Valmyndigheten bestämmer slutligen vilka som får platserna i Riksdagen. En kandidat som står långt ned på en partilista kan få en plats i riksdagen om minst fem procent av de väljare som har röstat på ett visst parti i en valkrets har personröstat på honom eller henne.
Om en sittande regering förlorar förtroendet från Riksdagen kan ett extra val hållas. Detta är relativt ovanligt.