Vad ska jag göra om jag är missnöjd med ett beslut från Försäkringskassan?

Du kan överklaga beslutet till Försäkringskassans överprövningsenhet.

Om du är missnöjd med ett beslut från Försäkringskassan kan du begära att de omprövar det. Du kan även överklaga beslutet till förvaltningsrätten. Om du inte får rätt i förvaltningsrätten kan du överklaga till kammarrätten och sedan till Högsta förvaltningsdomstolen.

ISF:s undersökning visar att möjligheten att få rätt vid Försäkringskassans omprövning varierar beroende på när i månaden personen är född. Detta beror på att ärendena fördelas mellan omprövningsenheterna utifrån födelsedatum och att de olika omprövningsenheterna har olika ändringsfrekvens (andel ändrade beslut).

Möjligheten att få rätt vid domstolsprövning varierar i stället beroende på var i landet man är bosatt. Det är stor skillnad i ändringsfrekvens även mellan de tolv förvaltningsrätterna i landet.

En generell slutsats av undersökningen är att rättssäkerhet är resurskrävande. Parterna i socialförsäkringsmålen är inte jämnstarka. Den person som ärendet berör saknar ofta kunskaper om socialförsäkringsreglerna och har kanske inte möjlighet att skaffa sig ett ombud. Som motpart står Försäkringskassan och dess professionella processförare. Det är därför viktigt att domstolarna har tillräckligt med resurser för att utreda målen och skriva tydliga domskäl.

Fler frågor du kan ställa

Loading...